Töltött tök kapormártással
A nyári időszak egyik legkedveltebb zöldsége a tök, mely számtalan formában elkészíthető. Egyik különlegesen finom és népszerű változata a töltött tök kapormártással, mely frissítő ízeivel és könnyedségével hódít. Ebben a cikkben bemutatjuk ennek az ínycsiklandó ételnek a receptjét lépésről lépésre.
Hozzávalók:
A töltött tökhöz:
- 2 közepes méretű tök
- 200 g darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 50 g rizs
- Só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olívaolaj
A kapormártáshoz:
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 csokor friss kapor (vagy 1 evőkanál szárított kapor)
- 2 evőkanál vaj
- 2 dl víz vagy zöldségleves alaplé
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
1. A tök előkészítése:
- A tököket alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a végeiket és hámozzuk meg.
- Vágjuk félbe a tököket hosszában, és egy kanállal kaparjuk ki a belsejüket, hogy kis csónakokat kapjunk.
2. A töltelék elkészítése:
- Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, majd pirítsuk meg benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
- Adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk addig, amíg kifehéredik.
- Keverjük hozzá a rizst, majd öntsünk rá egy kevés vizet, és főzzük pár percig, hogy a rizs kissé megpuhuljon.
- Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
- Ha a húsos keverék lehűlt, adjuk hozzá a tojást, sózzuk, borsozzuk, és jól keverjük össze.
3. A tök megtöltése:
- Töltsük meg a tökcsónakokat a húsos-rizses keverékkel.
- Helyezzük a megtöltött tököket egy hőálló tálba, és fedjük le alufóliával.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük kb. 40-45 percig, amíg a tök és a töltelék is teljesen átsül.
4. A kapormártás elkészítése:
- Egy kisebb lábasban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára.
- Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a vizet vagy alaplevet, és főzzük sűrűre.
- Adjuk hozzá a tejfölt és az apróra vágott kaprot, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Főzzük még pár percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
5. Tálalás:
- A megsült töltött tököket tálaljuk tányérra, és bőségesen locsoljuk meg a kapormártással.
- Friss kenyérrel vagy akár főtt burgonyával kínálhatjuk.
Tippet és variációk:
- A tölteléket gazdagíthatjuk zöldségekkel, mint például apróra vágott sárgarépa vagy zeller.
- A kapormártás helyett kínálhatunk hozzá paradicsomszószt is, ami szintén remekül illik a töltött tökhöz.
A töltött tök kapormártással egy könnyű, mégis laktató étel, ami tökéletes választás a nyári ebédekhez vagy vacsorákhoz. Frissessége és különleges ízvilága garantáltan elnyeri majd a család és barátok tetszését is. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Mi a reakciód?