Töltött tök kapormártással

Töltött tök kapormártással

A nyári időszak egyik legkedveltebb zöldsége a tök, mely számtalan formában elkészíthető. Egyik különlegesen finom és népszerű változata a töltött tök kapormártással, mely frissítő ízeivel és könnyedségével hódít. Ebben a cikkben bemutatjuk ennek az ínycsiklandó ételnek a receptjét lépésről lépésre.

2024-07-05 15:18
 0

Hozzávalók:

A töltött tökhöz:

  • 2 közepes méretű tök
  • 200 g darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 50 g rizs
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj

A kapormártáshoz:

  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csokor friss kapor (vagy 1 evőkanál szárított kapor)
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 dl víz vagy zöldségleves alaplé
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tök előkészítése:

  • A tököket alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a végeiket és hámozzuk meg.
  • Vágjuk félbe a tököket hosszában, és egy kanállal kaparjuk ki a belsejüket, hogy kis csónakokat kapjunk.

2. A töltelék elkészítése:

  • Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, majd pirítsuk meg benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
  • Adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk addig, amíg kifehéredik.
  • Keverjük hozzá a rizst, majd öntsünk rá egy kevés vizet, és főzzük pár percig, hogy a rizs kissé megpuhuljon.
  • Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
  • Ha a húsos keverék lehűlt, adjuk hozzá a tojást, sózzuk, borsozzuk, és jól keverjük össze.

3. A tök megtöltése:

  • Töltsük meg a tökcsónakokat a húsos-rizses keverékkel.
  • Helyezzük a megtöltött tököket egy hőálló tálba, és fedjük le alufóliával.
  • Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük kb. 40-45 percig, amíg a tök és a töltelék is teljesen átsül.

4. A kapormártás elkészítése:

  • Egy kisebb lábasban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára.
  • Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a vizet vagy alaplevet, és főzzük sűrűre.
  • Adjuk hozzá a tejfölt és az apróra vágott kaprot, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  • Főzzük még pár percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

5. Tálalás:

  • A megsült töltött tököket tálaljuk tányérra, és bőségesen locsoljuk meg a kapormártással.
  • Friss kenyérrel vagy akár főtt burgonyával kínálhatjuk.

Tippet és variációk:

  • A tölteléket gazdagíthatjuk zöldségekkel, mint például apróra vágott sárgarépa vagy zeller.
  • A kapormártás helyett kínálhatunk hozzá paradicsomszószt is, ami szintén remekül illik a töltött tökhöz.

A töltött tök kapormártással egy könnyű, mégis laktató étel, ami tökéletes választás a nyári ebédekhez vagy vacsorákhoz. Frissessége és különleges ízvilága garantáltan elnyeri majd a család és barátok tetszését is. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow