Angol reggeli
Az angol reggeli, vagy más néven "full English breakfast", egy igazi brit klasszikus, amely a nap tökéletes kezdését biztosítja. Ez a kiadós és sokszínű étkezés a szigetország gasztronómiai hagyományainak egyik ékköve.
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 2 szelet bacon
- 2 db kolbász (lehetőleg angol típusú, de bármilyen más is megfelel)
- 1 paradicsom, félbevágva
- 1 nagyobb gomba, szeletelve
- 1 konzerv sült bab (baked beans)
- 2 szelet kenyér
- 2 tojás
- Vaj
- Só és bors ízlés szerint
- Worcester-szósz (opcionális)
- Tea vagy kávé a tálaláshoz
Elkészítés:
-
Sütés előkészítése: Melegítsük elő a sütőt 100°C-ra, hogy a kész hozzávalókat melegen tarthassuk.
-
Bacon és kolbász: Egy nagy serpenyőben süssük meg a bacon szeleteket közepes lángon, amíg ropogósak nem lesznek. Vegyük ki és tartsuk melegen a sütőben. Ugyanebben a serpenyőben süssük meg a kolbászokat is, amíg szép barna színt nem kapnak. Tartsuk ezeket is melegen a sütőben.
-
Paradicsom és gomba: A serpenyőben, a bacon és kolbász zsírjában süssük meg a félbevágott paradicsomot, majd a szeletelt gombát. A paradicsomot csak addig süssük, amíg kissé megpuhul, de nem esik szét. A gombát addig süssük, amíg szép aranybarna színt kap.
-
Sült bab: Melegítsük fel a sült babot egy kis lábasban alacsony lángon. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis Worcester-szószt is, hogy még ízletesebb legyen.
-
Pirítós: Kenjük meg a kenyérszeleteket vékonyan vajjal, majd pirítsuk meg őket aranybarnára egy serpenyőben vagy kenyérpirítóban.
-
Tojás: Készítsünk tükörtojást vagy buggyantott tojást. Egy kis vajon süssük meg a tojásokat ízlés szerint, majd sózzuk és borsozzuk.
Tálalás:
Az angol reggelit hagyományosan egy nagy tányéron tálaljuk. Helyezzük a tányérra a sült bacont, kolbászt, paradicsomot, gombát, a sült babot és a tojásokat. A pirítós szeleteket is mellékeljük. Kínáljunk hozzá egy csésze forró teát vagy kávét.
Tippek:
- Az autentikus angol reggelihez fekete puding (black pudding) is tartozik, amit szintén megsüthetünk és a tányérra helyezhetünk.
- Ha vegetáriánus változatot szeretnénk készíteni, helyettesítsük a bacont és a kolbászt növényi alapú termékekkel, illetve adjunk hozzá több zöldséget.
Az angol reggeli nem csak ízletes, hanem tápláló és energiadús kezdése is a napnak. Készítsük el otthon, és élvezzük a brit konyha egyik legnépszerűbb fogását!
Mi a reakciód?