Gyümölcsleves: Frissítő nyári finomság
A gyümölcsleves a nyár egyik legkedveltebb fogása, amely frissítő és ízletes módja annak, hogy kihasználjuk a szezonális gyümölcsök gazdagságát. Legyen szó családi ebédről vagy baráti összejövetelről, a gyümölcsleves mindig jó választás.
Hozzávalók
- 500 g vegyes friss gyümölcs (eper, málna, szeder, áfonya, őszibarack, sárgabarack, stb.)
- 1 liter víz
- 200 ml narancslé
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 csipet só
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor vagy étkezési keményítő
- 200 ml tejszín vagy joghurt (opcionális)
- Friss menta levelek a díszítéshez
Elkészítés
-
Előkészítés
- Mossuk meg alaposan a gyümölcsöket, és ha szükséges, hámozzuk meg és vágjuk fel kisebb darabokra. Az epret például negyedeljük, az őszibarackot szeleteljük.
-
Főzés
- Egy nagyobb lábosban forraljuk fel a vizet a cukorral, vaníliás cukorral, a citrom héjával és levével, valamint egy csipet sóval.
- Amikor a cukor teljesen feloldódott, adjuk hozzá a gyümölcsöket. Lassú tűzön főzzük 5-10 percig, amíg a gyümölcsök megpuhulnak, de még nem esnek szét.
-
Sűrítés
- A vaníliás pudingport vagy étkezési keményítőt keverjük el egy kevés hideg vízzel, hogy csomómentes legyen. Adjuk hozzá a forró leveshez, folyamatosan kevergetve, hogy besűrűsödjön.
- Forraljuk még 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről.
-
Tejszínes/joghurtos verzió
- Ha krémesebb levest szeretnénk, adjunk hozzá tejszínt vagy joghurtot. Ehhez várjuk meg, amíg a leves kicsit lehűl, majd lassan keverjük bele a tejszínt vagy joghurtot, hogy ne csomósodjon össze.
-
Hűtés és tálalás
- Hagyjuk a levest szobahőmérsékletre hűlni, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára, hogy jól lehűljön és összeérjenek az ízek.
- Tálaláskor friss menta levelekkel díszíthetjük.
Tippek a tökéletes gyümölcsleveshez
- Gyümölcsválasztás: Bármilyen szezonális gyümölcsöt használhatunk, a legjobb, ha többféle gyümölcsöt keverünk, hogy gazdagabb ízvilágot kapjunk.
- Ízesítés: A citrom és a vanília mellett más fűszerekkel is kísérletezhetünk, mint például fahéj vagy szegfűszeg.
- Cukormentes verzió: Cukor helyett édesítőszert is használhatunk, ha diétásabb változatot szeretnénk készíteni.
A gyümölcsleves nem csak egy finom és frissítő nyári fogás, hanem egy igazi vitaminbomba is. Az elkészítése egyszerű és gyors, így akár hétköznapokon is könnyedén összeüthetjük. Próbáld ki te is ezt a receptet, és varázsolj mosolyt szeretteid arcára egy tál hűsítő, ízletes gyümölcslevessel!
Mi a reakciód?