Hortobágyi palacsinta

Hortobágyi palacsinta

A hortobágyi palacsinta egy hagyományos magyar étel, amely sokak kedvence lett az idők folyamán. Ez a sós palacsinta különlegesség nem csak a finom ízekkel, hanem a gazdag történelemmel és hagyományokkal is büszkélkedhet. A következőkben bemutatom a hortobágyi palacsinta receptjét lépésről lépésre.

2024-06-30 10:24
 0

Hozzávalók

Palacsinta tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • 2 db tojás
  • 400 ml tej
  • 100 ml szódavíz
  • csipet só
  • 1 evőkanál olaj

Töltelékhez:

  • 500 g csirkemell filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 200 ml tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 200 ml húsleves alaplé

Elkészítés

Palacsinta tészta elkészítése:

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót.
  2. Adjuk hozzá a tojásokat, majd folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejet és a szódavizet. Addig keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk.
  3. Adjunk hozzá egy evőkanál olajat, és jól keverjük össze.
  4. Hagyjuk pihenni a tésztát 15-20 percig.
  5. Egy serpenyőt kenjünk ki vékonyan olajjal, majd forrósítsuk fel. Süssünk a tésztából vékony palacsintákat.

Töltelék elkészítése:

  1. A csirkemellet vágjuk apró kockákra.
  2. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, és dinszteljük meg rajta az apróra vágott vöröshagymát.
  3. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk tovább.
  4. Szórjuk rá a pirospaprikát, majd gyorsan adjuk hozzá a csirkemell kockákat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  5. Öntsük fel a húsleves alaplével, és pároljuk, amíg a hús megpuhul.
  6. Amikor a hús elkészült, vegyük ki a serpenyőből és daráljuk le, vagy aprítsuk nagyon finomra.
  7. A serpenyőben maradt szaftot keverjük össze a tejföllel és a liszttel, majd forraljuk fel, amíg besűrűsödik. Ez lesz a mártás.

Hortobágyi palacsinta összeállítása:

  1. A palacsintákat töltsük meg a darált hússal, majd hajtsuk össze (először hajtsuk be a két szélét, majd tekerjük fel).
  2. A megtöltött palacsintákat helyezzük egy kivajazott tepsibe.
  3. Öntsük rá a tejfölös mártást, hogy minden palacsinta szépen át legyen vonva.
  4. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15-20 percig, amíg a teteje szépen megpirul.

Tálalás

A hortobágyi palacsinta forrón tálalva a legfinomabb. Díszíthetjük friss petrezselyemmel vagy egy kis tejföllel a tetején. Köretként jól illik hozzá egy friss zöldsaláta vagy akár párolt zöldségek is.

Ez a recept nemcsak ízletes, de a magyar konyha hagyományait is méltón képviseli. Próbálja ki otthon, és élvezze a hortobágyi palacsinta gazdag ízvilágát!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow