Hortobágyi palacsinta
A hortobágyi palacsinta egy hagyományos magyar étel, amely sokak kedvence lett az idők folyamán. Ez a sós palacsinta különlegesség nem csak a finom ízekkel, hanem a gazdag történelemmel és hagyományokkal is büszkélkedhet. A következőkben bemutatom a hortobágyi palacsinta receptjét lépésről lépésre.
Hozzávalók
Palacsinta tésztához:
- 200 g finomliszt
- 2 db tojás
- 400 ml tej
- 100 ml szódavíz
- csipet só
- 1 evőkanál olaj
Töltelékhez:
- 500 g csirkemell filé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál olaj
- só, bors ízlés szerint
- 200 ml tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 200 ml húsleves alaplé
Elkészítés
Palacsinta tészta elkészítése:
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót.
- Adjuk hozzá a tojásokat, majd folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejet és a szódavizet. Addig keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk.
- Adjunk hozzá egy evőkanál olajat, és jól keverjük össze.
- Hagyjuk pihenni a tésztát 15-20 percig.
- Egy serpenyőt kenjünk ki vékonyan olajjal, majd forrósítsuk fel. Süssünk a tésztából vékony palacsintákat.
Töltelék elkészítése:
- A csirkemellet vágjuk apró kockákra.
- Egy serpenyőben hevítsünk olajat, és dinszteljük meg rajta az apróra vágott vöröshagymát.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk tovább.
- Szórjuk rá a pirospaprikát, majd gyorsan adjuk hozzá a csirkemell kockákat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Öntsük fel a húsleves alaplével, és pároljuk, amíg a hús megpuhul.
- Amikor a hús elkészült, vegyük ki a serpenyőből és daráljuk le, vagy aprítsuk nagyon finomra.
- A serpenyőben maradt szaftot keverjük össze a tejföllel és a liszttel, majd forraljuk fel, amíg besűrűsödik. Ez lesz a mártás.
Hortobágyi palacsinta összeállítása:
- A palacsintákat töltsük meg a darált hússal, majd hajtsuk össze (először hajtsuk be a két szélét, majd tekerjük fel).
- A megtöltött palacsintákat helyezzük egy kivajazott tepsibe.
- Öntsük rá a tejfölös mártást, hogy minden palacsinta szépen át legyen vonva.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15-20 percig, amíg a teteje szépen megpirul.
Tálalás
A hortobágyi palacsinta forrón tálalva a legfinomabb. Díszíthetjük friss petrezselyemmel vagy egy kis tejföllel a tetején. Köretként jól illik hozzá egy friss zöldsaláta vagy akár párolt zöldségek is.
Ez a recept nemcsak ízletes, de a magyar konyha hagyományait is méltón képviseli. Próbálja ki otthon, és élvezze a hortobágyi palacsinta gazdag ízvilágát!
Mi a reakciód?