Tepertős pogácsa
A tepertős pogácsa a magyar konyha egyik klasszikus finomsága, amely a disznóvágások időszakának egyik kedvelt süteménye. Ez a ropogós, omlós pogácsa nemcsak finom, de tápláló is, köszönhetően a benne lévő tepertőnek. Lássuk, hogyan készíthetünk otthon isteni tepertős pogácsát!
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 250 g tepertő
- 250 g vaj vagy zsír
- 2 db tojás (egy a tésztába, egy a tetejére)
- 20 g élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 dl tejföl
- 1 teáskanál őrölt fekete bors (opcionális)
Elkészítés
-
Élesztő felfuttatása: Langyosítsuk meg a tejet, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni 10-15 percig, amíg az élesztő felfut.
-
Tészta elkészítése: Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót, és adjuk hozzá a felkockázott vajat vagy zsírt. Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, amíg homokszerű állagot nem kapunk.
-
Tepertő hozzáadása: A tepertőt aprítsuk finomra, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Keverjük össze jól.
-
Tészta összeállítása: Adjuk hozzá az élesztős tejet, egy tojást és a tejfölt. Gyúrjuk össze a tésztát, amíg egynemű és rugalmas lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis tejet vagy lisztet, hogy a megfelelő állagot elérjük.
-
Kelesztés: Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
-
Formázás: Nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, majd hajtogassuk össze, mint egy leveles tésztát: a tészta egyik harmadát hajtsuk középre, majd a másik harmadát rá. Forgassuk 90 fokkal, és nyújtsuk ki újra. Ismételjük meg a hajtogatást még kétszer.
-
Pogácsák kiszaggatása: Nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, és pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral szaggassuk ki a pogácsákat. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
-
Kenés és sütés: Kenjük meg a pogácsák tetejét felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük őket 20-25 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Tipp
- Az őrölt fekete bors különleges ízt ad a tepertős pogácsának, érdemes kipróbálni.
- A tepertőt akár házilag is elkészíthetjük, így még ízletesebb lesz a pogácsa.
- A hajtogatás során ügyeljünk arra, hogy a tészta mindig egyenletes vastagságú legyen, így a pogácsák egyenletesen sülnek.
A tepertős pogácsa remek választás reggelire, uzsonnára vagy akár vendégváró falatként is. Fogyaszthatjuk magában vagy különféle mártogatósokkal, esetleg sajtkrémmel. Jó étvágyat!
Mi a reakciód?