Tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa

A tepertős pogácsa a magyar konyha egyik klasszikus finomsága, amely a disznóvágások időszakának egyik kedvelt süteménye. Ez a ropogós, omlós pogácsa nemcsak finom, de tápláló is, köszönhetően a benne lévő tepertőnek. Lássuk, hogyan készíthetünk otthon isteni tepertős pogácsát!

2024-07-19 22:13
 0

Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 250 g tepertő
  • 250 g vaj vagy zsír
  • 2 db tojás (egy a tésztába, egy a tetejére)
  • 20 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors (opcionális)

Elkészítés

  1. Élesztő felfuttatása: Langyosítsuk meg a tejet, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni 10-15 percig, amíg az élesztő felfut.

  2. Tészta elkészítése: Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót, és adjuk hozzá a felkockázott vajat vagy zsírt. Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, amíg homokszerű állagot nem kapunk.

  3. Tepertő hozzáadása: A tepertőt aprítsuk finomra, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Keverjük össze jól.

  4. Tészta összeállítása: Adjuk hozzá az élesztős tejet, egy tojást és a tejfölt. Gyúrjuk össze a tésztát, amíg egynemű és rugalmas lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis tejet vagy lisztet, hogy a megfelelő állagot elérjük.

  5. Kelesztés: Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

  6. Formázás: Nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, majd hajtogassuk össze, mint egy leveles tésztát: a tészta egyik harmadát hajtsuk középre, majd a másik harmadát rá. Forgassuk 90 fokkal, és nyújtsuk ki újra. Ismételjük meg a hajtogatást még kétszer.

  7. Pogácsák kiszaggatása: Nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, és pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral szaggassuk ki a pogácsákat. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.

  8. Kenés és sütés: Kenjük meg a pogácsák tetejét felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük őket 20-25 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

Tipp

  • Az őrölt fekete bors különleges ízt ad a tepertős pogácsának, érdemes kipróbálni.
  • A tepertőt akár házilag is elkészíthetjük, így még ízletesebb lesz a pogácsa.
  • A hajtogatás során ügyeljünk arra, hogy a tészta mindig egyenletes vastagságú legyen, így a pogácsák egyenletesen sülnek.

A tepertős pogácsa remek választás reggelire, uzsonnára vagy akár vendégváró falatként is. Fogyaszthatjuk magában vagy különféle mártogatósokkal, esetleg sajtkrémmel. Jó étvágyat!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow