Sült libacomb

Sült libacomb

A sült libacomb egy tradicionális magyar étel, amelyet különösen az ünnepi alkalmakra készítenek, mint például a Márton-napi vacsora. A libahús gazdag és ízletes, megfelelően elkészítve pedig rendkívül puha és omlós. Most bemutatjuk a sült libacomb elkészítésének egyik legjobb receptjét.

2024-07-11 09:41
 0

Hozzávalók:

  • 4 libacomb
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb alma
  • 2 sárgarépa
  • 2-3 szál zeller
  • 1 liter csirkealaplé
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 evőkanál libazsír (vagy olaj)
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál őrölt kömény

Elkészítés:

  1. Előkészítés: A libacombokat alaposan megmossuk és szárazra töröljük. A bőrt beirdaljuk, hogy a sütés során a zsír könnyebben kiolvadjon belőle. Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a majoránnával, kakukkfűvel és az őrölt köménnyel.

  2. Sütés előkészítése: A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd a vöröshagymát félkarikákra, a fokhagymát pedig vékony szeletekre vágjuk. Az almákat, a sárgarépát és a zellert is megtisztítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk.

  3. Elősütés: Egy nagy serpenyőben felmelegítjük a libazsírt, és a libacombokat mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Ezzel egy kis kérget kapnak, ami segít megőrizni a hús nedvességét a hosszú sütési idő alatt.

  4. Zöldségek hozzáadása: A libacombokat kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert. Ezután hozzáadjuk az almát is, és pár percig együtt pirítjuk őket.

  5. Sütés: A zöldségeket és az almát egy tepsibe helyezzük, ráöntjük a csirkealaplét és a fehérbort. A tetejére helyezzük a libacombokat, majd az egészet alufóliával lefedjük.

  6. Sütés a sütőben: Az előmelegített 160°C-os sütőben 2-2,5 órán át sütjük, amíg a hús omlós és puha lesz. Az utolsó 20-30 percben levesszük az alufóliát, és a hőmérsékletet 200°C-ra növeljük, hogy a bőr ropogósra süljön.

  7. Tálalás: A sült libacombokat a sült zöldségekkel és almával tálaljuk. Kiválóan illik hozzá a krumplipüré vagy a párolt káposzta.

Tipp:

  • Libazsír használata: A libazsír nemcsak autentikusabbá teszi az ételt, hanem rendkívül ízletes is. Ha nincs kéznél, használhatunk kacsazsírt vagy akár olajat is, de az íz és a textúra kicsit eltérő lesz.
  • Fűszerezés: A fűszerekkel bátran kísérletezhetünk. Egy kis rozmaring vagy babérlevél is jól illik hozzá.

Ezzel a recepttel biztosra vehetjük, hogy a sült libacomb igazi ünnepi fogás lesz, amely mindenkit lenyűgöz. Próbáljuk ki, és élvezzük a libahús gazdag ízvilágát!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow