Sült libacomb
A sült libacomb egy tradicionális magyar étel, amelyet különösen az ünnepi alkalmakra készítenek, mint például a Márton-napi vacsora. A libahús gazdag és ízletes, megfelelően elkészítve pedig rendkívül puha és omlós. Most bemutatjuk a sült libacomb elkészítésének egyik legjobb receptjét.
Hozzávalók:
- 4 libacomb
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 nagyobb alma
- 2 sárgarépa
- 2-3 szál zeller
- 1 liter csirkealaplé
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 evőkanál libazsír (vagy olaj)
- Só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál majoránna
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál őrölt kömény
Elkészítés:
-
Előkészítés: A libacombokat alaposan megmossuk és szárazra töröljük. A bőrt beirdaljuk, hogy a sütés során a zsír könnyebben kiolvadjon belőle. Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a majoránnával, kakukkfűvel és az őrölt köménnyel.
-
Sütés előkészítése: A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd a vöröshagymát félkarikákra, a fokhagymát pedig vékony szeletekre vágjuk. Az almákat, a sárgarépát és a zellert is megtisztítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk.
-
Elősütés: Egy nagy serpenyőben felmelegítjük a libazsírt, és a libacombokat mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Ezzel egy kis kérget kapnak, ami segít megőrizni a hús nedvességét a hosszú sütési idő alatt.
-
Zöldségek hozzáadása: A libacombokat kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert. Ezután hozzáadjuk az almát is, és pár percig együtt pirítjuk őket.
-
Sütés: A zöldségeket és az almát egy tepsibe helyezzük, ráöntjük a csirkealaplét és a fehérbort. A tetejére helyezzük a libacombokat, majd az egészet alufóliával lefedjük.
-
Sütés a sütőben: Az előmelegített 160°C-os sütőben 2-2,5 órán át sütjük, amíg a hús omlós és puha lesz. Az utolsó 20-30 percben levesszük az alufóliát, és a hőmérsékletet 200°C-ra növeljük, hogy a bőr ropogósra süljön.
-
Tálalás: A sült libacombokat a sült zöldségekkel és almával tálaljuk. Kiválóan illik hozzá a krumplipüré vagy a párolt káposzta.
Tipp:
- Libazsír használata: A libazsír nemcsak autentikusabbá teszi az ételt, hanem rendkívül ízletes is. Ha nincs kéznél, használhatunk kacsazsírt vagy akár olajat is, de az íz és a textúra kicsit eltérő lesz.
- Fűszerezés: A fűszerekkel bátran kísérletezhetünk. Egy kis rozmaring vagy babérlevél is jól illik hozzá.
Ezzel a recepttel biztosra vehetjük, hogy a sült libacomb igazi ünnepi fogás lesz, amely mindenkit lenyűgöz. Próbáljuk ki, és élvezzük a libahús gazdag ízvilágát!
Mi a reakciód?