Fasírozott

Fasírozott

A fasírozott, vagy más néven húspogácsa, a magyar konyha egyik ikonikus fogása, amely generációk óta népszerű. Ez a húsétel egyszerűen elkészíthető, ízletes, és tökéletes választás lehet egy családi ebéd vagy vacsora alkalmával. Ebben a cikkben bemutatjuk a hagyományos fasírozott receptjét, valamint néhány tippet és trükköt a tökéletes végeredmény érdekében.

2024-07-11 09:30
 0

Hozzávalók

A hagyományos fasírozott elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség:

  • 50 dkg darált sertéshús (vagy marhahús, esetleg vegyesen)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 2 szelet száraz kenyér vagy zsemle
  • 1 dl tej
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • Zsemlemorzsa
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. Előkészítés: A száraz kenyeret vagy zsemlét áztassuk be a tejbe, majd amikor jól megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki.

  2. Hagyma és fokhagyma: A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, majd kevés olajon dinszteljük meg, amíg üveges nem lesz. Hagyjuk kihűlni.

  3. Húsmassza elkészítése: Egy nagy tálban keverjük össze a darált húst, a kinyomkodott kenyeret, a dinsztelt hagymát és fokhagymát, a tojást, a finomra vágott petrezselymet, a sót, borsot és a pirospaprikát. Gyúrjuk össze alaposan, hogy egységes masszát kapjunk.

  4. Pogácsák formázása: A húsmasszából formázzunk kisebb, lapos pogácsákat. Ha a massza túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát.

  5. Sütés: Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd a húspogácsákat forgassuk meg zsemlemorzsában, és süssük mindkét oldalukat aranybarnára. Ügyeljünk arra, hogy a közepük is jól átsüljön, de ne égjenek meg.

  6. Tálalás: A fasírozottat tálalhatjuk friss salátával, burgonyapürével, vagy akár egy finom főzelék mellé is.

Tippek a tökéletes fasírozott elkészítéséhez

  • Fűszerezés: Ne féljünk kísérletezni a fűszerekkel. Adhatunk hozzá majoránnát, kakukkfüvet, vagy akár egy csipetnyi szerecsendiót is, hogy különleges ízt kapjunk.
  • Szaftosság: A szaftos fasírozott titka a megfelelő arányú zsiradék a darált húsban. Ha túl száraznak találjuk, keverhetünk hozzá egy kevés sertészsírt vagy olajat.
  • Formázás: A pogácsákat érdemes kicsit laposabbra formázni, így gyorsabban és egyenletesebben sülnek át.

A fasírozott nem véletlenül kedvenc a magyar háztartásokban. Egyszerű, mégis ízletes, és szinte mindenki szereti. Próbáljuk ki ezt a hagyományos receptet, és élvezzük a klasszikus magyar ízeket! Jó étvágyat!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow