Káposztás tekercs leveles tésztából

Káposztás tekercs leveles tésztából

A káposztás tekercs egy hagyományos magyar étel, amely ízletes és laktató fogásként szolgál ebédre vagy vacsorára. Az alábbi recept bemutatja, hogyan készíthetjük el ezt az ínycsiklandó ételt leveles tésztából, amely még ízletesebbé és ropogósabbá teszi a tekercseket.

2024-07-19 22:27
 0

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta (kb. 500 g)
  • 1 közepes fej fehér káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál köménymag
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 tojás (a kenéshez)
  • 1 evőkanál szezámmag vagy mák (a díszítéshez, opcionális)

Elkészítés:

  1. Előkészítés:

    • A leveles tésztát hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni, amíg könnyen nyújthatóvá válik.
    • A káposztát reszeljük le vagy vágjuk vékony csíkokra.
    • A vöröshagymát aprítsuk fel.
  2. Töltelék elkészítése:

    • Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és dinszteljük meg rajta az apróra vágott hagymát üvegesre.
    • Adjuk hozzá a káposztát és a köménymagot, majd pirítsuk addig, amíg a káposzta megpuhul és enyhén barnára sül. Ez körülbelül 15-20 percet vesz igénybe.
    • Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint. Hagyjuk kihűlni a tölteléket.
  3. Tekercsek formázása:

    • A felengedett leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra.
    • Vágjuk a tésztát nagyobb téglalapokra vagy négyzetekre, attól függően, milyen méretű tekercseket szeretnénk készíteni.
    • A tésztadarabok közepére helyezzük a kihűlt káposztás tölteléket, majd tekerjük fel őket úgy, hogy a széleket jól összenyomjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
  4. Sütés:

    • A kész tekercseket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
    • A tojást verjük fel, majd kenjük meg vele a tekercsek tetejét, hogy szép aranybarnára süljenek.
    • Ízlés szerint megszórhatjuk a tekercseket szezámmaggal vagy mákkal.
    • Előmelegített sütőben 200°C-on süssük a tekercseket 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek és ropogósak lesznek.
  5. Tálalás:

    • A frissen sült káposztás tekercseket tálaljuk melegen, de hidegen is ízletesek. Kínálhatjuk őket tejföllel vagy fokhagymás joghurttal.

Ez a recept egyszerűen elkészíthető, és garantáltan nagy sikert arat majd a család és a barátok körében is. A leveles tészta ropogós textúrája és a fűszeres káposztás töltelék tökéletes harmóniát alkotnak, ami minden falatban élvezetet nyújt. Jó étvágyat!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow