Leveles tészta receptek: Egyszerűtől a különlegesig
A leveles tészta az egyik legnépszerűbb alapanyag a konyhában, hiszen számtalan módon felhasználható, gyors és egyszerű megoldásokat kínálva az ízletes ételek elkészítéséhez. Ebben a cikkben öt különböző leveles tészta receptet mutatunk be, amelyekkel garantáltan sikert arathatsz családod és barátaid körében.
Sajtkrémes-sonkás leveles tészta tekercsek
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 200 g sajtkrém
- 200 g sonka (szeletelt)
- 1 tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
- A leveles tésztát kitekerjük és megkenjük a sajtkrémmel.
- A sonkaszeleteket egyenletesen elosztjuk a sajtkrémes tésztán.
- Szorosan feltekerjük a tésztát, majd kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
- A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük felvert tojással.
- 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Spenótos-fetás batyuk
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 300 g spenót
- 200 g feta sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
- A spenótot megmossuk, felaprítjuk és serpenyőben a zúzott fokhagymával megpároljuk.
- Hozzáadjuk a fetát és jól összekeverjük.
- A leveles tésztát négyzetekre vágjuk, mindegyik közepére egy kanál spenótos-fetás tölteléket helyezünk.
- A négyzetek sarkait összehajtjuk, hogy batyut formáljunk, és megkenjük felvert tojással.
- 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Almás-fahéjas táska
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 4 db alma
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
- Az almákat meghámozzuk, kockákra vágjuk és összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
- A leveles tésztát négyzetekre vágjuk, mindegyik közepére egy kanál almás tölteléket helyezünk.
- A négyzeteket félbehajtjuk, a széleket villával lenyomkodjuk és megkenjük felvert tojással.
- 200°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Gombás-sajtos piték
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 300 g gomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 200 g reszelt sajt
- 1 tojás (a kenéshez)
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A gombát és a hagymát apróra vágjuk, majd serpenyőben megpároljuk.
- Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és jól összekeverjük.
- A leveles tésztát négyzetekre vágjuk, mindegyik közepére egy kanál gombás-sajtos tölteléket helyezünk.
- A négyzeteket félbehajtjuk, a széleket villával lenyomkodjuk és megkenjük felvert tojással.
- 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nutellás croissant
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- Nutella
- 1 tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
- A leveles tésztát kitekerjük és háromszögekre vágjuk.
- Mindegyik háromszög szélesebb végére egy teáskanál Nutellát helyezünk.
- A háromszögeket a széles végétől kezdve feltekerjük, croissant formára hajlítjuk.
- Megkenjük felvert tojással.
- 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ezek a receptek nem csak egyszerűek, de gyorsan elkészíthetőek is, így ideálisak akár egy rohanós hétköznap estére vagy egy hétvégi vendégváráshoz. Próbáld ki őket és varázsolj ínycsiklandó fogásokat az asztalra!
Mi a reakciód?