Túrós pite
A túrós pite a magyar konyha egyik legkedveltebb süteménye, amely a gazdag ízvilágával és puha textúrájával hamar a család kedvencévé válik. Ez az édes finomság tökéletes választás egy hétvégi desszertnek vagy akár egy ünnepi alkalomra is. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetjük el ezt a hagyományos édességet.
Hozzávalók
A tésztához:
- 300 g liszt
- 150 g vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 1 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál tejföl (szükség esetén)
A töltelékhez:
- 500 g túró
- 200 g cukor
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál búzadara
- 1 dl tejföl
- Mazsola (opcionális)
Elkészítés
A tészta elkészítése:
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport és a csipet sót.
- A vajat vagy margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot.
- Beleütjük a tojást, és ha szükséges, egy evőkanál tejföllel lazítjuk a tésztát, hogy könnyen gyúrható legyen.
- A tésztát simára gyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk és egy kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük.
A töltelék elkészítése:
- A túrót egy tálba tesszük és villával áttörjük.
- Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a búzadarát és a tejfölt. Az egészet alaposan összekeverjük.
- Ha szeretjük a mazsolát, most adhatjuk hozzá a töltelékhez.
A pite összeállítása:
- A tésztalapot a tepsiben egyenletesen megkenjük a túrós töltelékkel.
- A tészta másik felét is kinyújtjuk, majd a töltelék tetejére helyezzük. Ha szeretnénk, díszíthetjük a tetejét tésztacsíkokkal is.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük és a túrós pitét kb. 30-35 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül.
Tálalás:
- A kész túrós pitét hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral meghintve szeleteljük.
- Langyosan vagy teljesen kihűlve is tálalhatjuk, mindenképpen nagyon finom lesz.
Tipp:
- Ha szeretnénk, hogy a pite még krémesebb legyen, a töltelékhez adhatunk egy kis tejszínt vagy több tejfölt.
- A tésztát akár előző este is elkészíthetjük, és hűtőben pihentethetjük, így másnap csak össze kell állítanunk és megsütnünk.
A túrós pite egy igazi klasszikus, amelyet mindenki szeret. Ez a recept nemcsak egyszerű, hanem garantáltan sikert arat a család és a vendégek körében is. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Mi a reakciód?