Túrós pite

Túrós pite

A túrós pite a magyar konyha egyik legkedveltebb süteménye, amely a gazdag ízvilágával és puha textúrájával hamar a család kedvencévé válik. Ez az édes finomság tökéletes választás egy hétvégi desszertnek vagy akár egy ünnepi alkalomra is. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetjük el ezt a hagyományos édességet.

2024-07-19 20:25
 0

Hozzávalók

A tésztához:

  • 300 g liszt
  • 150 g vaj vagy margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál tejföl (szükség esetén)

A töltelékhez:

  • 500 g túró
  • 200 g cukor
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 dl tejföl
  • Mazsola (opcionális)

Elkészítés

A tészta elkészítése:

  1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport és a csipet sót.
  2. A vajat vagy margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot.
  3. Beleütjük a tojást, és ha szükséges, egy evőkanál tejföllel lazítjuk a tésztát, hogy könnyen gyúrható legyen.
  4. A tésztát simára gyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk és egy kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük.

A töltelék elkészítése:

  1. A túrót egy tálba tesszük és villával áttörjük.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a búzadarát és a tejfölt. Az egészet alaposan összekeverjük.
  3. Ha szeretjük a mazsolát, most adhatjuk hozzá a töltelékhez.

A pite összeállítása:

  1. A tésztalapot a tepsiben egyenletesen megkenjük a túrós töltelékkel.
  2. A tészta másik felét is kinyújtjuk, majd a töltelék tetejére helyezzük. Ha szeretnénk, díszíthetjük a tetejét tésztacsíkokkal is.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük és a túrós pitét kb. 30-35 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül.

Tálalás:

  1. A kész túrós pitét hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral meghintve szeleteljük.
  2. Langyosan vagy teljesen kihűlve is tálalhatjuk, mindenképpen nagyon finom lesz.

Tipp:

  • Ha szeretnénk, hogy a pite még krémesebb legyen, a töltelékhez adhatunk egy kis tejszínt vagy több tejfölt.
  • A tésztát akár előző este is elkészíthetjük, és hűtőben pihentethetjük, így másnap csak össze kell állítanunk és megsütnünk.

A túrós pite egy igazi klasszikus, amelyet mindenki szeret. Ez a recept nemcsak egyszerű, hanem garantáltan sikert arat a család és a vendégek körében is. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow