Jókai bableves

Jókai bableves

A Jókai bableves egy klasszikus magyar étel, amely Jókai Mór híres magyar író kedvenc étele volt. Ez a tartalmas és ízletes leves tökéletes választás a hideg téli napokra, de bármikor élvezhető, amikor valami laktatóra és finomra vágyunk. Lássuk, hogyan készül a Jókai bableves!

2024-07-11 09:05
 0

Hozzávalók

  • 50 dkg száraz tarkabab
  • 30 dkg füstölt sertéscsülök
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 közepes fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 pohár tejföl

Elkészítés

  1. Előkészületek: A babot előző este áztassuk be hideg vízbe. Másnap öblítsük le és tegyük félre. A füstölt csülköt és a kolbászt vágjuk kisebb darabokra.

  2. Alapleves elkészítése: Egy nagy fazékban tegyük fel főni a babot és a füstölt csülköt annyi vízben, hogy bőven ellepje. Adjunk hozzá babérlevelet, és főzzük lassú tűzön, amíg a bab majdnem teljesen megpuhul (kb. 1,5-2 óra).

  3. Zöldségek hozzáadása: Közben hámozzuk meg és vágjuk karikákra a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. A hagymát aprítsuk fel, a fokhagymát zúzzuk össze. Amikor a bab már majdnem puha, adjuk hozzá a zöldségeket és a kolbászt, és főzzük tovább, amíg minden megpuhul.

  4. Rántás készítése: Egy kisebb serpenyőben forrósítsuk fel a zsírt vagy olajat, adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk aranybarnára. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a pirospaprikát. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és keverjük jól össze.

  5. Rántás hozzáadása a leveshez: A rántást fokozatosan keverjük a leveshez, ügyelve arra, hogy csomómentes legyen. Főzzük a levest további 10-15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

  6. Befejezés: Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Tálalás előtt adjuk hozzá az apróra vágott friss petrezselymet.

  7. Tálalás: A levest forrón tálaljuk, a tetejére egy kanál tejfölt tehetünk, és friss kenyérrel kínáljuk.

Tipp

A Jókai bableves még finomabb lesz, ha egy nappal korábban készítjük el, hogy az ízek jobban összeérjenek. Tároljuk hűtőszekrényben, és tálalás előtt alaposan melegítsük fel.

A Jókai bableves egy valódi magyar klasszikus, amely minden alkalommal garantáltan sikert arat. Próbálja ki ezt a receptet, és élvezze a gazdag ízeket, amelyeket ez az ízletes leves kínál!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow