Sajtos pogácsa
A sajtos pogácsa a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb süteménye. Ez a sós, omlós finomság tökéletes választás lehet egy délutáni tea mellé, vendégvárónak, vagy akár uzsonnára. Az elkészítése egyszerű, de a végeredmény garantáltan mindenkit elvarázsol. Következzen tehát egy klasszikus sajtos pogácsa recept, amelyet bárki könnyedén elkészíthet otthon.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás sárgája
- 2 dl tejföl
- 25 dkg reszelt sajt (lehetőleg érett, aromás sajt, mint például trappista vagy ementáli)
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 teáskanál só
- 1 tojás a pogácsák tetejének megkenéséhez
Elkészítés
-
A Tészta Elkészítése
- A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval egy nagy tálban.
- Morzsoljuk bele a vajat vagy margarint, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját és a tejfölt.
- Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima és egyenletes nem lesz. Ha túl száraznak tűnik, adhatunk hozzá még egy kevés tejfölt.
- Végül keverjük bele a reszelt sajt felét, így a tészta belseje is finom sajtos lesz.
-
Pihentetés
- A tésztát takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk pihenni hűvös helyen körülbelül 30 percig. Ez idő alatt a tészta könnyebben kezelhetővé válik.
-
Formázás és Sütés
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
- A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1 cm vastagságúra.
- Szaggassuk ki a pogácsákat egy kis pogácsaszaggatóval vagy pohárral, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
- A pogácsák tetejét kenjük meg a felvert tojással, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
-
Sütés
- Süssük a pogácsákat előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
- Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk őket rácson kihűlni.
Tippek és Variációk
- Extra Sajtos: Ha igazán sajtos pogácsákat szeretnénk, duplázhatjuk a sajt mennyiségét, vagy használhatunk különféle sajtokat a még gazdagabb ízért.
- Fűszerezés: A tésztához keverhetünk különböző fűszereket is, mint például köménymagot, pirospaprikát vagy apróra vágott friss zöldfűszereket (petrezselyem, snidling).
- Diétás Verzió: A vaj vagy margarin helyett használhatunk kókuszzsírt, a liszt egy részét pedig helyettesíthetjük teljes kiőrlésű liszttel.
A sajtos pogácsa elkészítése igazi élmény, és az eredmény mindenkit elbűvöl. Próbálja ki Ön is ezt a receptet, és varázsoljon egy kis magyar konyhát az asztalra!
Mi a reakciód?