Sajtos pogácsa

Sajtos pogácsa

A sajtos pogácsa a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb süteménye. Ez a sós, omlós finomság tökéletes választás lehet egy délutáni tea mellé, vendégvárónak, vagy akár uzsonnára. Az elkészítése egyszerű, de a végeredmény garantáltan mindenkit elvarázsol. Következzen tehát egy klasszikus sajtos pogácsa recept, amelyet bárki könnyedén elkészíthet otthon.

2024-06-30 18:44
 0

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl tejföl
  • 25 dkg reszelt sajt (lehetőleg érett, aromás sajt, mint például trappista vagy ementáli)
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás a pogácsák tetejének megkenéséhez

Elkészítés

  1. A Tészta Elkészítése

    • A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval egy nagy tálban.
    • Morzsoljuk bele a vajat vagy margarint, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját és a tejfölt.
    • Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima és egyenletes nem lesz. Ha túl száraznak tűnik, adhatunk hozzá még egy kevés tejfölt.
    • Végül keverjük bele a reszelt sajt felét, így a tészta belseje is finom sajtos lesz.
  2. Pihentetés

    • A tésztát takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk pihenni hűvös helyen körülbelül 30 percig. Ez idő alatt a tészta könnyebben kezelhetővé válik.
  3. Formázás és Sütés

    • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
    • A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1 cm vastagságúra.
    • Szaggassuk ki a pogácsákat egy kis pogácsaszaggatóval vagy pohárral, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
    • A pogácsák tetejét kenjük meg a felvert tojással, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
  4. Sütés

    • Süssük a pogácsákat előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
    • Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk őket rácson kihűlni.

Tippek és Variációk

  • Extra Sajtos: Ha igazán sajtos pogácsákat szeretnénk, duplázhatjuk a sajt mennyiségét, vagy használhatunk különféle sajtokat a még gazdagabb ízért.
  • Fűszerezés: A tésztához keverhetünk különböző fűszereket is, mint például köménymagot, pirospaprikát vagy apróra vágott friss zöldfűszereket (petrezselyem, snidling).
  • Diétás Verzió: A vaj vagy margarin helyett használhatunk kókuszzsírt, a liszt egy részét pedig helyettesíthetjük teljes kiőrlésű liszttel.

A sajtos pogácsa elkészítése igazi élmény, és az eredmény mindenkit elbűvöl. Próbálja ki Ön is ezt a receptet, és varázsoljon egy kis magyar konyhát az asztalra!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow