Lekváros bukta

Lekváros bukta

Puha, édes tészta, amelyben ízletes lekvár rejlik – nincs is ennél finomabb. A bukta tökéletes választás lehet reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként is. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt az ínycsiklandó finomságot otthon.

2024-06-29 22:52
 0

Hozzávalók

Tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 250 ml tej
  • 50 g cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 80 g vaj (olvasztott)

Töltelékhez:

  • 200 g sűrű lekvár (szilva, barack, vagy ízlés szerint)

Kenéshez:

  • 1 tojás (felverve)

Elkészítés

1. Lépés: Előkészítés

Az élesztőt futtassuk fel langyos, cukros tejben. Ehhez melegítsük meg a tejet (ne legyen túl forró), adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk állni 10-15 percig, amíg habos lesz.

2. Lépés: Tészta készítése

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a vaníliás cukrot és a sót. Készítsünk egy mélyedést a közepébe, és öntsük bele az élesztős tejet, a tojássárgájákat és az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés lisztet vagy tejet, hogy elérjük a megfelelő állagot. Takargassuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. egy órát, vagy amíg duplájára nem nő.

3. Lépés: Bukta formázása

A megkelt tésztát gyúrjuk át röviden, majd nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra. Vágjuk a tésztát 10x10 cm-es négyzetekre. Mindegyik négyzet közepére tegyünk egy kanál lekvárt, majd a tészta sarkait hajtsuk fel a közepére, és zárjuk le alaposan, hogy a lekvár ne folyjon ki sütés közben.

4. Lépés: Kelesztés és sütés

A buktákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk még egyszer kelni 20-30 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőnél 160°C). A megkelt buktákat kenjük meg a felvert tojással, majd süssük 20-25 percig, vagy amíg aranybarnára nem sülnek.

5. Lépés: Tálalás

A kész buktákat hagyjuk hűlni a tepsin pár percig, majd helyezzük őket rácsra teljesen kihűlni. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.

Tipp

  • A tökéletes bukta titka a jó minőségű lekvár, érdemes házi készítésűt vagy magas gyümölcstartalmút választani.
  • A tésztát érdemes alaposan lezárni, hogy sütés közben ne folyjon ki a lekvár.

A lekváros bukta elkészítése egyszerű, és garantáltan sikerülni fog, ha követjük a fenti lépéseket. Ez a hagyományos magyar sütemény minden alkalomra tökéletes választás, és biztosan elnyeri majd a család és barátok tetszését is. Kellemes sütést és jó étvágyat kívánunk!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow