Palócleves

Palócleves

A palócleves egy tradicionális magyar étel, amely nevét Mikszáth Kálmán íróról kapta, aki Palócföldön született. Ez a gazdag és ízletes leves egy igazi különlegesség, amely kiválóan ötvözi a hagyományos magyar konyha ízeit. Az alábbiakban bemutatjuk a klasszikus palócleves receptjét, amely minden magyar háziasszony konyhájában megtalálható kellene, hogy legyen.

2024-06-30 18:48
 0

Hozzávalók

  • 500 g marhahús (lábszár vagy lapocka)
  • 2 evőkanál sertészsír vagy étolaj
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 közepes fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 közepes krumpli
  • 200 g zöldbab
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál liszt
  • 200 ml tejföl
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1,5 liter víz vagy húsleves alaplé

Elkészítés

  1. Előkészítés: A marhahúst mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk kisebb kockákra. A zöldségeket tisztítsuk meg és daraboljuk fel: a sárgarépát és fehérrépát karikákra, a zellert és krumplit kockákra, a zöldbabot pedig kisebb darabokra.

  2. Hús megpuhítása: Egy nagy fazékban olvasszuk fel a zsírt vagy forrósítsuk fel az olajat. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd pároljuk üvegesre. Tegyük bele a marhahúst, és pirítsuk körbe, amíg kifehéredik minden oldala. Szórjuk meg pirospaprikával és köménnyel, majd keverjük alaposan össze.

  3. Főzés: Öntsük fel a húst a vízzel vagy alaplével, adjuk hozzá a babérlevelet, és közepes lángon főzzük, amíg a hús félig megpuhul (kb. 45 perc).

  4. Zöldségek hozzáadása: Tegyük a fazékba a sárgarépát, fehérrépát, zellert és krumplit, majd főzzük további 15 percig. Ezt követően adjuk hozzá a zöldbabot is, és főzzük addig, amíg minden hozzávaló megpuhul (kb. további 10-15 perc).

  5. Habaráshoz: Keverjük el a lisztet a tejföllel simára, majd merjünk hozzá egy keveset a forró levesből, hogy hőkiegyenlítést végezzünk, így elkerülve a tejföl összeugrását. Ezt a keveréket öntsük vissza a levesbe, és forraljuk össze pár perc alatt, hogy besűrűsödjön.

  6. Ízesítés és tálalás: Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a levest, majd hintsük meg apróra vágott friss petrezselyemmel. Forrón tálaljuk friss kenyérrel.

Tipp

A palócleves remek választás lehet egy hétvégi családi ebédre vagy akár ünnepi alkalmakra is. Ha szeretnénk még gazdagabbá tenni, egy kis tejföllel és friss kaporral is megbolondíthatjuk. A hagyomány szerint csipetkével is gazdagíthatjuk a levest, ami még különlegesebb ízt és textúrát ad neki.

A palócleves egy igazán különleges, mégis egyszerűen elkészíthető magyar étel, amely a magyar konyha gazdagságát és változatosságát hivatott bemutatni. Próbáljuk ki ezt a receptet, és élvezzük a tradicionális ízeket otthonunkban is!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow