Palócleves
A palócleves egy tradicionális magyar étel, amely nevét Mikszáth Kálmán íróról kapta, aki Palócföldön született. Ez a gazdag és ízletes leves egy igazi különlegesség, amely kiválóan ötvözi a hagyományos magyar konyha ízeit. Az alábbiakban bemutatjuk a klasszikus palócleves receptjét, amely minden magyar háziasszony konyhájában megtalálható kellene, hogy legyen.
Hozzávalók
- 500 g marhahús (lábszár vagy lapocka)
- 2 evőkanál sertészsír vagy étolaj
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 1 közepes fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 1 közepes krumpli
- 200 g zöldbab
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 babérlevél
- 1 evőkanál liszt
- 200 ml tejföl
- 1 csokor friss petrezselyem
- Só és bors ízlés szerint
- 1,5 liter víz vagy húsleves alaplé
Elkészítés
-
Előkészítés: A marhahúst mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk kisebb kockákra. A zöldségeket tisztítsuk meg és daraboljuk fel: a sárgarépát és fehérrépát karikákra, a zellert és krumplit kockákra, a zöldbabot pedig kisebb darabokra.
-
Hús megpuhítása: Egy nagy fazékban olvasszuk fel a zsírt vagy forrósítsuk fel az olajat. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd pároljuk üvegesre. Tegyük bele a marhahúst, és pirítsuk körbe, amíg kifehéredik minden oldala. Szórjuk meg pirospaprikával és köménnyel, majd keverjük alaposan össze.
-
Főzés: Öntsük fel a húst a vízzel vagy alaplével, adjuk hozzá a babérlevelet, és közepes lángon főzzük, amíg a hús félig megpuhul (kb. 45 perc).
-
Zöldségek hozzáadása: Tegyük a fazékba a sárgarépát, fehérrépát, zellert és krumplit, majd főzzük további 15 percig. Ezt követően adjuk hozzá a zöldbabot is, és főzzük addig, amíg minden hozzávaló megpuhul (kb. további 10-15 perc).
-
Habaráshoz: Keverjük el a lisztet a tejföllel simára, majd merjünk hozzá egy keveset a forró levesből, hogy hőkiegyenlítést végezzünk, így elkerülve a tejföl összeugrását. Ezt a keveréket öntsük vissza a levesbe, és forraljuk össze pár perc alatt, hogy besűrűsödjön.
-
Ízesítés és tálalás: Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a levest, majd hintsük meg apróra vágott friss petrezselyemmel. Forrón tálaljuk friss kenyérrel.
Tipp
A palócleves remek választás lehet egy hétvégi családi ebédre vagy akár ünnepi alkalmakra is. Ha szeretnénk még gazdagabbá tenni, egy kis tejföllel és friss kaporral is megbolondíthatjuk. A hagyomány szerint csipetkével is gazdagíthatjuk a levest, ami még különlegesebb ízt és textúrát ad neki.
A palócleves egy igazán különleges, mégis egyszerűen elkészíthető magyar étel, amely a magyar konyha gazdagságát és változatosságát hivatott bemutatni. Próbáljuk ki ezt a receptet, és élvezzük a tradicionális ízeket otthonunkban is!
Mi a reakciód?