Francia krémes

Francia krémes

A Francia krémes az egyik legnépszerűbb és legfinomabb desszert, amely méltán viseli a francia konyha eleganciáját és kifinomultságát. Ez a habkönnyű sütemény tökéletes választás lehet különleges alkalmakra, vagy csak ha valami igazán különleges édességgel szeretnénk kényeztetni magunkat és szeretteinket.

2024-07-02 14:57
 0

Hozzávalók

A tésztához:

  • 500 g leveles tészta

A krémhez:

  • 500 ml tej
  • 1 vaníliarúd
  • 6 tojássárgája
  • 150 g cukor
  • 50 g liszt
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 200 ml tejszín (felvert)

A mázhoz:

  • 200 g porcukor
  • 3-4 evőkanál víz
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés

Tészta:

  1. Leveles tészta előkészítése: Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A leveles tésztát nyújtsuk ki két egyforma méretű téglalapra.
  2. Sütés: Tegyük a tésztalapokat sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük aranybarnára körülbelül 15-20 perc alatt. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém:

  1. Tej felforralása: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával és a rúddal együtt forraljuk fel.
  2. Tojássárgájás keverék: Közben a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a kukoricakeményítőt.
  3. Krém készítése: A forró tejet lassan hozzáöntjük a tojássárgájás keverékhez, folyamatosan keverve, hogy ne csomósodjon. Az egészet visszaöntjük a lábasba és közepes lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha kész, vegyük le a tűzről és hűtsük le.
  4. Tejszínhab hozzáadása: A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt.

Összeállítás:

  1. Rétegezés: Az egyik tésztalapot helyezzük egy tálcára, majd egyenletesen kenjük rá a vaníliás krémet. A másik tésztalapot óvatosan helyezzük a krém tetejére.
  2. Máz készítése: A porcukrot keverjük simára a vízzel és a citromlével, majd kenjük a felső tésztalapra. Hagyjuk a mázat megszáradni.

Tálalás

A Francia krémest éles késsel szeleteljük fel, ügyelve arra, hogy a krém ne nyomódjon ki a tésztalapok közül. A sütemény hűtőben tárolva pár napig friss marad, bár általában olyan gyorsan elfogy, hogy erre nincs szükség.

Tippek és variációk

  • Csokoládés változat: A vaníliás krémbe keverhetünk olvasztott csokoládét, hogy csokoládékrémes változatot készítsünk.
  • Gyümölcsös Francia krémes: A krémréteg tetejére friss gyümölcsöket is tehetünk, például eperdarabokat vagy málnát, ami frissességet ad a desszertnek.
  • Gluténmentes opció: Gluténmentes lisztet és tésztát használva azok is élvezhetik a Francia krémest, akik gluténérzékenyek.

A Francia krémes elkészítése igényel némi odafigyelést és türelmet, de a végeredmény minden fáradozást megér. Ez a klasszikus desszert garantáltan elnyeri majd mindenki tetszését, aki megkóstolja!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow