Rakott cukkini darált hússal
A rakott cukkini darált hússal egy könnyen elkészíthető, mégis laktató étel, amely tökéletes választás lehet egy hétköznapi ebédhez vagy vacsorához. Ez az étel nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen a cukkini alacsony kalóriatartalmú, magas víztartalmú zöldség, amely gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A darált hús pedig megfelelő mennyiségű fehérjét biztosít a szervezet számára. Lássuk, hogyan készíthetjük el ezt az ízletes fogást!
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű cukkini
- 500 g darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 konzerv paradicsomszósz (400 g)
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 csipetnyi cayenne bors (opcionális)
- 200 g reszelt sajt (trappista, mozzarella vagy parmezán)
- 1 csokor friss petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
-
Előkészítés:
- A cukkiniket alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a végeiket. Ezután szeleteljük fel vékony karikákra. Ha túl vastagra szeleteljük, nehezebben puhulnak meg, és hosszabb lesz a sütési idő.
- A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
-
Darált hús előkészítése:
- Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon.
- Adjuk hozzá az aprított hagymát, és pirítsuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk barnára. Közben fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal. Ha szeretjük a csípős ízeket, egy csipetnyi cayenne borsot is adhatunk hozzá.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk még 1-2 percig.
- Öntsük hozzá a paradicsomszószt, és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Főzzük még 10-15 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
-
Rakottas összeállítása:
- Egy hőálló tál alját kenjük ki vékonyan olívaolajjal, majd rétegezzük bele a cukkiniszeleteket.
- A cukkinire tegyük rá a darált húsos szósz egy részét, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
- Ismételjük meg a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére cukkiniszeletek kerüljenek, amelyeket szintén megszórunk reszelt sajttal.
-
Sütés:
- Előmelegített sütőben 180°C-on süssük 30-35 percig, amíg a cukkini megpuhul, és a sajt aranybarnára olvad a tetején.
-
Tálalás:
- Miután kivettük a sütőből, hagyjuk pár percig hűlni, majd frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Tipp:
- Ha szeretnénk még gazdagabbá tenni az ételt, a rétegek közé rakhatunk párolt zöldségeket is, például sárgarépát vagy paprikát.
- A paradicsomszószt friss paradicsomból is elkészíthetjük, így még természetesebb ízvilágot kapunk.
Ez a rakott cukkini darált hússal recept nemcsak finom, hanem remek módja annak, hogy több zöldséget csempésszünk a család étrendjébe. Próbáljuk ki, és élvezzük az ízek harmóniáját!
Mi a reakciód?