Lencsefőzelék

Lencsefőzelék

A lencsefőzelék egy klasszikus magyar étel, amely nemcsak ízletes, hanem tápláló és egészséges is. Ideális választás lehet egy hideg téli napon, vagy amikor valami egyszerű, de mégis laktató fogásra vágyunk. A következő recept segítségével könnyedén elkészítheted ezt a finom ételt otthon is.

2024-07-02 14:43
 0

Hozzávalók:

  • 500 g lencse
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 teáskanál cukor
  • Só és bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés:

  1. Lencse előkészítése: Az első lépés, hogy a lencsét alaposan megmossuk. Ezután áztassuk be hideg vízbe legalább 1-2 órára, de akár egy éjszakára is hagyhatjuk, hogy megpuhuljon.

  2. Főzés: Egy nagy fazékban hevítsük fel az olajat, és pirítsuk meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma üvegesre pirult, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a babérlevelet.

  3. Lencse hozzáadása: Szűrjük le a beáztatott lencsét, majd adjuk hozzá a fazékhoz. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a lencsét, majd forraljuk fel.

  4. Fűszerezés: Amikor a lencse kezd puhulni, adjuk hozzá a pirospaprikát, sót és borsot. Főzzük tovább alacsony lángon, amíg a lencse teljesen megpuhul, ami körülbelül 30-40 percet vesz igénybe.

  5. Rántás készítése: Egy kisebb serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a lisztet. Kevergetve pirítsuk aranybarnára. Amikor a rántás elkészült, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a lencséhez. Keverjük jól össze, hogy a rántás egyenletesen eloszoljon.

  6. Ízesítés és sűrítés: Adjuk hozzá az ecetet és a cukrot, majd keverjük el alaposan. Főzzük még néhány percig, amíg a főzelék besűrűsödik és eléri a kívánt állagot.

  7. Tálalás: A kész lencsefőzeléket friss petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk. Kiváló önmagában, de tálalhatjuk sült kolbásszal vagy főtt tojással is.

Tippek és trükkök:

  • Variációk: A lencsefőzeléket számos módon variálhatjuk. Készíthetjük sárgarépával, zellerrel vagy akár füstölt hússal is, hogy még gazdagabb ízvilágot kapjunk.
  • Vegán változat: Ha vegán módon szeretnénk elkészíteni, a lisztet cserélhetjük növényi tejjel készült habarással, és az olajat növényi olajra.

A lencsefőzelék egyszerű, mégis nagyon ízletes étel, amely a magyar konyha egyik alapdarabja. Könnyen elkészíthető, és garantáltan az egész család kedvence lesz. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow