Marharagu

Marharagu

A marharagu egy klasszikus magyar étel, melynek gyökerei mélyen nyúlnak vissza a magyar gasztronómiai hagyományokba. Az alábbi recept modern csavarral és néhány praktikus tippel segít elkészíteni ezt az ízletes és laktató fogást, ami bármelyik családi asztalon megállja a helyét.

2024-07-05 14:55
 0

Hozzávalók (4 személyre):

  • 800 g marhahús (lapocka vagy lábszár)
  • 2 evőkanál napraforgóolaj vagy sertészsír
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 teáskanál majoránna
  • 500 ml marhahúsleves alaplé vagy víz
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Előkészítés:

    • A marhahúst kockázzuk fel körülbelül 2-3 cm-es darabokra. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. A sárgarépát, fehérrépát és zellert hámozzuk meg, majd karikákra vágjuk.
  2. Pirítás:

    • Egy nagy lábosban vagy vastag falú edényben hevítsük fel az olajat vagy zsírt. Adjuk hozzá a felkockázott marhahúst, és pirítsuk meg minden oldalát, amíg szép barna színt kap. Vegyük ki a húst és tegyük félre.
  3. Hagyma és fűszerek:

    • Az edényben maradt zsiradékon pároljuk üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és pároljuk még 1-2 percig. Szórjuk meg a pirospaprikával, majd azonnal keverjük el, hogy ne égjen meg.
  4. Zöldségek hozzáadása:

    • Tegyük vissza az edénybe a marhahúst, és adjuk hozzá a sárgarépát, fehérrépát és zellert. Keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és a köménymagot.
  5. Főzés:

    • Öntsük fel az alaplével vagy vízzel, hogy a hús és zöldségek éppen ellepődjenek. Adjuk hozzá a babérleveleket és a majoránnát. Fedjük le az edényt, és lassú tűzön főzzük körülbelül 2-3 órán keresztül, vagy amíg a hús teljesen megpuhul.
  6. Ízesítés:

    • Amikor a hús már omlós és a zöldségek megpuhultak, ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet vagy alaplevet, hogy elérjük a kívánt sűrűséget.

Tálalás:

A marharagut frissen, forrón tálaljuk. Kiválóan illik hozzá a főtt burgonya, nokedli, vagy akár friss kenyér is. A tetejét megszórhatjuk friss petrezselyemmel, hogy még ízletesebb legyen.

Tipp:

  • A marharagu íze még jobban összeérik, ha egy éjszakát állni hagyjuk. Így érdemes előző nap elkészíteni és másnap újramelegíteni.
  • Ha egy gazdagabb ízvilágot szeretnénk, használhatunk vörösbort is az alaplé egy része helyett.

A marharagu egy olyan étel, amely a hideg téli napokon különösen jól esik, de bármikor az év folyamán nagyszerű választás egy kiadós ebédhez vagy vacsorához. Próbálja ki ezt a receptet, és élvezze a magyar konyha egyik legjobb fogását!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow