Marharagu
A marharagu egy klasszikus magyar étel, melynek gyökerei mélyen nyúlnak vissza a magyar gasztronómiai hagyományokba. Az alábbi recept modern csavarral és néhány praktikus tippel segít elkészíteni ezt az ízletes és laktató fogást, ami bármelyik családi asztalon megállja a helyét.
Hozzávalók (4 személyre):
- 800 g marhahús (lapocka vagy lábszár)
- 2 evőkanál napraforgóolaj vagy sertészsír
- 2 nagy vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál köménymag
- 1 teáskanál majoránna
- 500 ml marhahúsleves alaplé vagy víz
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
-
Előkészítés:
- A marhahúst kockázzuk fel körülbelül 2-3 cm-es darabokra. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. A sárgarépát, fehérrépát és zellert hámozzuk meg, majd karikákra vágjuk.
-
Pirítás:
- Egy nagy lábosban vagy vastag falú edényben hevítsük fel az olajat vagy zsírt. Adjuk hozzá a felkockázott marhahúst, és pirítsuk meg minden oldalát, amíg szép barna színt kap. Vegyük ki a húst és tegyük félre.
-
Hagyma és fűszerek:
- Az edényben maradt zsiradékon pároljuk üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és pároljuk még 1-2 percig. Szórjuk meg a pirospaprikával, majd azonnal keverjük el, hogy ne égjen meg.
-
Zöldségek hozzáadása:
- Tegyük vissza az edénybe a marhahúst, és adjuk hozzá a sárgarépát, fehérrépát és zellert. Keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és a köménymagot.
-
Főzés:
- Öntsük fel az alaplével vagy vízzel, hogy a hús és zöldségek éppen ellepődjenek. Adjuk hozzá a babérleveleket és a majoránnát. Fedjük le az edényt, és lassú tűzön főzzük körülbelül 2-3 órán keresztül, vagy amíg a hús teljesen megpuhul.
-
Ízesítés:
- Amikor a hús már omlós és a zöldségek megpuhultak, ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet vagy alaplevet, hogy elérjük a kívánt sűrűséget.
Tálalás:
A marharagut frissen, forrón tálaljuk. Kiválóan illik hozzá a főtt burgonya, nokedli, vagy akár friss kenyér is. A tetejét megszórhatjuk friss petrezselyemmel, hogy még ízletesebb legyen.
Tipp:
- A marharagu íze még jobban összeérik, ha egy éjszakát állni hagyjuk. Így érdemes előző nap elkészíteni és másnap újramelegíteni.
- Ha egy gazdagabb ízvilágot szeretnénk, használhatunk vörösbort is az alaplé egy része helyett.
A marharagu egy olyan étel, amely a hideg téli napokon különösen jól esik, de bármikor az év folyamán nagyszerű választás egy kiadós ebédhez vagy vacsorához. Próbálja ki ezt a receptet, és élvezze a magyar konyha egyik legjobb fogását!
Mi a reakciód?