Vadas recept

Vadas recept

A vadas egy ikonikus magyar étel, amelyet generációk óta kedvelnek. Ez a finom fogás, amelyet leggyakrabban marhahússal készítenek, gazdag ízvilágával és selymes mártásával igazi különlegesség. Lássuk, hogyan készíthetünk otthon egy klasszikus vadast!

2024-07-04 22:16
 0

Hozzávalók

A vadas alapvetően egyszerű hozzávalókból készül, de a titok a megfelelő arányokban és a lassú főzésben rejlik. Íme a szükséges alapanyagok:

  • 1 kg marhahús (legjobb a comb vagy lapocka)
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • 2 nagy sárgarépa
  • 1 nagy fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 2 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • Só és bors ízlés szerint
  • 200 ml tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál ecet vagy citromlé
  • 1 evőkanál cukor
  • Víz vagy húsleves alaplé

Elkészítés

  1. Előkészítés: A marhahúst szeletekre vágjuk, majd sózzuk és borsozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk.

  2. Pirítás: Egy nagy lábasban felmelegítjük a zsírt vagy olajat. A marhahússzeleteket mindkét oldalukon barnára pirítjuk, majd félretesszük.

  3. Zöldségek: Ugyanabban a lábasban a felaprított hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és zellert. Kevergetve pirítjuk pár percig, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét és a mustárt. Röviden összepirítjuk.

  4. Főzés: Visszahelyezzük a marhahúst a lábasba, hozzáadjuk a babérlevelet és az őrölt pirospaprikát. Felöntjük annyi vízzel vagy húsleves alaplével, hogy ellepje a húst. Lassú tűzön, fedő alatt kb. 2-3 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.

  5. Mártás: Amikor a hús megpuhult, kivesszük a lábasból. A zöldségeket botmixerrel pürésítjük, majd visszahelyezzük a tűzre. Hozzáadjuk a tejfölt, amelybe előzőleg belekevertük a lisztet, az ecetet vagy citromlét, és a cukrot. Alaposan elkeverjük, és lassú tűzön főzzük, amíg besűrűsödik.

  6. Tálalás: A puha marhahússzeleteket visszahelyezzük a mártásba, hogy átmelegedjenek. A vadast hagyományosan zsemlegombóccal vagy főtt burgonyával tálalják.

Történeti háttér

A vadas eredetileg vadételekből származik, innen ered a neve is. Azonban idővel a marhahús vált a leggyakoribb alapanyaggá. A magyar konyha egyik jellegzetessége, hogy az ételek ízvilágát gazdag mártásokkal teszik teljessé, és ez a vadas esetében sincs másként. A zöldségekkel és tejföllel készült mártás különleges aromát kölcsönöz a fogásnak, amelyet minden generáció szívesen fogyaszt.

Tippek és variációk

  • Hús: A marhahús mellett sertés- vagy vadhúsból is elkészíthető.
  • Fűszerezés: Ízlés szerint variálhatjuk a fűszereket, például kakukkfűvel vagy rozmaringgal.
  • Mártás: A tejföl helyett tejszínnel is készíthetjük a mártást, így még selymesebb lesz az állaga.

A vadas egy igazi klasszikus, amely méltán foglalja el helyét a magyar konyha legkedveltebb ételei között. Próbáljuk ki ezt a receptet, és élvezzük a házias ízeket!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow