Kijevi csirkemell
A Kijevi csirkemell egy klasszikus ukrán étel, amely világszerte ismert és kedvelt. Az étel különlegessége a vajjal töltött csirkemell, amely panírozva és megsütve ropogós külsőt és szaftos belsőt eredményez. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a Kijevi csirkemell elkészítésének lépéseit, hogy otthon is könnyedén elkészíthesse ezt az ínycsiklandó fogást.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 100 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
- 1 evőkanál friss kapor, apróra vágva
- 1 teáskanál citromlé
- Só és bors ízlés szerint
- 2 tojás
- 100 g liszt
- 200 g zsemlemorzsa
- Olaj a sütéshez
Elkészítés
-
Vaj készítése:
- Egy tálban keverjük össze a puha vajat az apróra vágott fokhagymával, petrezselyemmel, kaporral és citromlével. Ízesítsük sóval és borssal. A keveréket tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon.
-
Csirkemell előkészítése:
- A csirkemelleket vékonyra klopfoljuk, ügyelve arra, hogy ne szakadjanak el. Sózzuk és borsozzuk mindkét oldalukat.
-
Töltés:
- A vajkeveréket osszuk négy egyenlő részre, és helyezzük minden csirkemell közepére egy-egy darabot. Hajtsuk össze a csirkemelleket úgy, hogy a vaj teljesen be legyen zárva, majd rögzítsük fogpiszkálókkal.
-
Panírozás:
- Készítsük elő a panírozáshoz szükséges hozzávalókat: egy tálba tegyük a lisztet, egy másikba verjük fel a tojásokat, a harmadikba pedig a zsemlemorzsát. A töltött csirkemelleket először forgassuk meg a lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletesen borítsa a panír.
-
Sütés:
- Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben közepes hőmérsékletre. Süssük a csirkemelleket mindkét oldalukon aranybarnára, kb. 5-6 percig oldalanként. Ha szükséges, süssük őket tovább alacsonyabb hőmérsékleten, hogy a belseje is teljesen átsüljön.
-
Tálalás:
- A kész Kijevi csirkemelleket papírtörlőre helyezve itassuk le a felesleges olajat. Tálaljuk forrón, friss salátával vagy párolt zöldségekkel, esetleg burgonyapürével.
Tippek
- A vajat előre is elkészíthetjük és lefagyaszthatjuk, így a töltés könnyebben megy majd.
- A csirkemelleket először érdemes kissé beirdalni, hogy a vaj ne tudjon kifolyni sütés közben.
- A sütési idő és hőmérséklet változhat a csirkemellek vastagságától függően, ezért érdemes ellenőrizni, hogy a belseje is átsült-e.
A Kijevi csirkemell remek választás ünnepi alkalmakra és hétköznapi vacsorákra egyaránt. Ezzel a recepttel garantáltan elkápráztathatjuk vendégeinket és családunkat is.
Mi a reakciód?