Mákos guba: Egy hagyományos magyar desszert
A mákos guba egy igazi magyar klasszikus, amely az ünnepi asztal elengedhetetlen része. Ez az egyszerű, de annál finomabb desszert nemcsak a karácsonyi időszakban, hanem bármikor kellemes élményt nyújt. Ebben a cikkben bemutatjuk a hagyományos mákos guba receptjét, valamint néhány tippet adunk a variációkhoz és a tálaláshoz.
Hozzávalók
- 6 db szikkadt kifli
- 1 liter tej
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg darált mák
- 5 dkg vaj
- Egy csipet só
- Porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
-
Kiflik előkészítése: A szikkadt kifliket karikákra vágjuk. Az ideális vastagság 1-1,5 cm, hogy a kiflik jól magukba szívják a tejet, de ne essenek szét.
-
Tej felforralása: A tejet egy nagyobb lábosban felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és egy csipet sót. Amikor a tej már forr, levesszük a tűzről.
-
Kiflik áztatása: A kiflikarikákat egy nagy tálba tesszük, majd ráöntjük a forró, ízesített tejet. Az egészet óvatosan összeforgatjuk, hogy a kiflik egyenletesen megszívják magukat a tejjel, de ne törjenek össze.
-
Mákos réteg elkészítése: Egy másik tálban összekeverjük a darált mákot és a porcukrot. Ezt a keveréket egyenletesen elosztjuk a tejben áztatott kifliken.
-
Sütés: Egy hőálló tálat kivajazunk, majd rétegezve belehelyezzük a mákos kifliket. A tetejére néhány vajdarabot helyezünk, hogy még gazdagabb legyen az íze. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Tálalás: A mákos gubát melegen, porcukorral megszórva tálaljuk. Akár vaníliasodóval vagy lekvárral is kínálhatjuk, hogy még különlegesebb legyen.
Tippek és variációk
- Mazsola: Ha szereted a mazsolát, áztass be egy marékkal rumba, majd keverd bele a kiflikhez a tejjel együtt. Így egy kis plusz ízt ad a desszertnek.
- Dió: A mákot részben vagy egészben helyettesítheted darált dióval is, ha egy kicsit más ízvilágra vágysz.
- Csokoládé: Egy kevés reszelt csokoládéval a mákos guba még gazdagabbá tehető. Szórj a mák és cukor keveréke közé néhány reszelt csokoládét, hogy megolvadjon a sütés közben.
Összegzés
A mákos guba egy időtlen magyar desszert, amelyet könnyű elkészíteni, és amely mindig sikert arat. Legyen szó ünnepi alkalomról vagy egy hétköznapi ebédről, ezzel a recepttel biztosan elnyered a család és a barátok tetszését. Próbáld ki a fenti receptet, és ne habozz kísérletezni a variációkkal, hogy megtaláld a saját kedvenc verziódat!
Mi a reakciód?