Mákos guba: Egy hagyományos magyar desszert

Mákos guba: Egy hagyományos magyar desszert

A mákos guba egy igazi magyar klasszikus, amely az ünnepi asztal elengedhetetlen része. Ez az egyszerű, de annál finomabb desszert nemcsak a karácsonyi időszakban, hanem bármikor kellemes élményt nyújt. Ebben a cikkben bemutatjuk a hagyományos mákos guba receptjét, valamint néhány tippet adunk a variációkhoz és a tálaláshoz.

2024-06-28 21:51
 0

Hozzávalók

  • 6 db szikkadt kifli
  • 1 liter tej
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg vaj
  • Egy csipet só
  • Porcukor a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Kiflik előkészítése: A szikkadt kifliket karikákra vágjuk. Az ideális vastagság 1-1,5 cm, hogy a kiflik jól magukba szívják a tejet, de ne essenek szét.

  2. Tej felforralása: A tejet egy nagyobb lábosban felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és egy csipet sót. Amikor a tej már forr, levesszük a tűzről.

  3. Kiflik áztatása: A kiflikarikákat egy nagy tálba tesszük, majd ráöntjük a forró, ízesített tejet. Az egészet óvatosan összeforgatjuk, hogy a kiflik egyenletesen megszívják magukat a tejjel, de ne törjenek össze.

  4. Mákos réteg elkészítése: Egy másik tálban összekeverjük a darált mákot és a porcukrot. Ezt a keveréket egyenletesen elosztjuk a tejben áztatott kifliken.

  5. Sütés: Egy hőálló tálat kivajazunk, majd rétegezve belehelyezzük a mákos kifliket. A tetejére néhány vajdarabot helyezünk, hogy még gazdagabb legyen az íze. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

  6. Tálalás: A mákos gubát melegen, porcukorral megszórva tálaljuk. Akár vaníliasodóval vagy lekvárral is kínálhatjuk, hogy még különlegesebb legyen.

Tippek és variációk

  • Mazsola: Ha szereted a mazsolát, áztass be egy marékkal rumba, majd keverd bele a kiflikhez a tejjel együtt. Így egy kis plusz ízt ad a desszertnek.
  • Dió: A mákot részben vagy egészben helyettesítheted darált dióval is, ha egy kicsit más ízvilágra vágysz.
  • Csokoládé: Egy kevés reszelt csokoládéval a mákos guba még gazdagabbá tehető. Szórj a mák és cukor keveréke közé néhány reszelt csokoládét, hogy megolvadjon a sütés közben.

Összegzés

A mákos guba egy időtlen magyar desszert, amelyet könnyű elkészíteni, és amely mindig sikert arat. Legyen szó ünnepi alkalomról vagy egy hétköznapi ebédről, ezzel a recepttel biztosan elnyered a család és a barátok tetszését. Próbáld ki a fenti receptet, és ne habozz kísérletezni a variációkkal, hogy megtaláld a saját kedvenc verziódat!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow