Kata szelet
A Kata szelet egy ínycsiklandó sütemény, amely az édesszájúak kedvence lehet. Ez a sütemény egyszerűen elkészíthető, mégis mutatós és finom. A következőkben bemutatjuk a Kata szelet receptjét, lépésről lépésre.
Hozzávalók
Tészta
- 500 g liszt
- 200 g cukor
- 200 g vaj vagy margarin
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 dl tej
Töltelék
- 1 kg alma
- 150 g cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
Tetejére
- 3 dl tejföl
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés
-
Tészta elkészítése:
- A lisztet, a cukrot, a vajat (vagy margarint), a tojásokat, a sütőport és a sót egy tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a tejet és sima tésztává gyúrjuk.
- A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és egyenként kinyújtjuk őket.
-
Töltelék elkészítése:
- Az almákat meghámozzuk, lereszeljük és a cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal, valamint vaníliás cukorral összekeverjük.
- Az almás tölteléket egy kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
-
Összeállítás:
- Az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
- Az almás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán.
- A másik tésztalapot a töltelék tetejére tesszük és óvatosan rányomkodjuk.
-
Tetejére:
- A tejfölt, a tojásokat és a cukrot összekeverjük, majd a tészta tetejére öntjük és egyenletesen elsimítjuk.
-
Sütés:
- Az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül.
-
Tálalás:
- A süteményt hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletekre vágjuk és tálaljuk.
Tippek és variációk
- A tölteléket gazdagíthatjuk dióval vagy mazsolával.
- A tésztába tehetünk egy kevés reszelt citromhéjat, hogy még ízletesebb legyen.
- A süteményt porcukorral is megszórhatjuk tálalás előtt.
A Kata szelet remek választás családi összejövetelekre, ünnepi alkalmakra, de akár egy hétköznapi desszertként is megállja a helyét. Egyszerű elkészítése miatt kezdő sütők is bátran próbálkozhatnak vele. Jó étvágyat kívánunk!
Mi a reakciód?