Képviselőfánk

Képviselőfánk

A képviselőfánk, más néven profiterol, egy kedvelt magyar édesség, amely a francia konyhából származik. Az ízletes, könnyű tésztából készült fánkokat édes vaníliás krémmel töltik meg, és csokoládéval vonják be. Kiváló desszert bármilyen alkalomra, legyen az családi összejövetel vagy ünnepi vacsora. Következő lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt a finomságot otthon.

2024-07-06 13:24
 0

Hozzávalók

A tésztához:

  • 250 ml víz
  • 100 g vaj
  • 150 g liszt
  • 4 db tojás
  • 1 csipet só

A vaníliás krémhez:

  • 500 ml tej
  • 1 vaníliarúd vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 5 tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 50 g vaj

A csokoládémázhoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g vaj

Elkészítés

1. Tészta készítése:

  1. Öntsük a vizet egy közepes méretű lábasba, és adjuk hozzá a vajat és a csipet sót. Forraljuk fel a keveréket.
  2. Amint a víz felforr, vegyük le a lábast a tűzről, és adjuk hozzá a lisztet. Keverjük gyorsan, amíg a tészta összeáll és elválik az edény falától.
  3. Hagyjuk a tésztát kicsit hűlni, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat. Addig keverjük, amíg sima, fényes tésztát kapunk.
  4. A tésztát töltsük habzsákba, majd formázzunk kis halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  5. Süssük előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek. Hagyjuk őket teljesen kihűlni.

2. Vaníliás krém készítése:

  1. A tejet forraljuk fel a vaníliarúddal vagy vaníliakivonattal.
  2. A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a kukoricakeményítőt.
  3. A forró tejet fokozatosan öntsük a tojásos keverékhez, folyamatos keverés mellett.
  4. Az egészet öntsük vissza a lábasba, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik.
  5. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára. Hagyjuk kihűlni.

3. Töltés és díszítés:

  1. A kihűlt fánkokat vágjuk félbe, és töltsük meg a vaníliás krémmel.
  2. Az étcsokoládét és a vajat olvasszuk össze vízgőz fölött, majd ezzel vonjuk be a fánkok tetejét.
  3. Hagyjuk a csokoládémázat megszilárdulni, majd tálaljuk a képviselőfánkokat.

Tippek a tökéletes képviselőfánkhoz

  • Pontosság a mérésben: A tészta és a krém esetében is nagyon fontos, hogy pontosan tartsuk be a hozzávalók mennyiségét.
  • Keverés: A tésztát alaposan keverjük össze, hogy sima, fényes legyen. A tojások hozzáadása után se maradjanak csomók.
  • Sütés: Ne nyissuk ki a sütő ajtaját sütés közben, mert a fánkok összeeshetnek.

A képviselőfánk egy kis gyakorlást igényel, de a végeredmény garantáltan lenyűgöző lesz. Próbáld ki te is ezt a klasszikus magyar desszertet, és varázsold el családodat és barátaidat ezzel az ízletes édességgel!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow