Somlói galuska
A Somlói galuska egy ínycsiklandó magyar desszert, amely három különböző ízű piskótából, vaníliakrémmel és csokoládészósszal készül. Ez a klasszikus magyar édesség az 1950-es években született, és azóta is a magyar cukrászat egyik gyöngyszeme. Nézzük, hogyan készíthetjük el otthon!
Hozzávalók:
Piskóta:
- 6 tojás
- 120 g cukor
- 120 g liszt
- 30 g kakaópor (csak a kakaós piskótához)
- 1 csomag vaníliás cukor
Vaníliakrém:
- 500 ml tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 evőkanál cukor
Csokoládészósz:
- 200 g étcsokoládé
- 200 ml tejszín
Szirup:
- 200 ml víz
- 100 g cukor
- 1 evőkanál rum (opcionális)
Díszítés:
- 50 g darált dió
- 50 g mazsola (rumba áztatva)
- tejszínhab
Elkészítés:
Piskóta:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral.
- Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá.
- Keverjük össze a lisztet és a kakaóport (a kakaós piskótához).
- Adagoljuk a lisztet a tojássárgás keverékhez, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjehabot.
- Osszuk három részre a masszát, az egyikhez adjuk hozzá a kakaóport.
- Süssük ki a három különböző ízű piskótalapot 20-25 perc alatt.
Vaníliakrém:
- Készítsük el a pudingot a csomagoláson található utasítások szerint, de használjunk 500 ml tejet és 4 evőkanál cukrot.
- Hagyjuk kihűlni.
Csokoládészósz:
- Olvasszuk fel az étcsokoládét a tejszínnel vízgőz felett.
- Keverjük simára, majd hűtsük le.
Szirup:
- Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd hűtsük le.
- Adjunk hozzá egy evőkanál rumot, ha használunk.
Összeállítás:
- Vágjuk fel a piskótákat kisebb darabokra.
- Egy nagy tálban kezdjük el rétegezni a piskótadarabokat, locsoljuk meg őket a sziruppal.
- Szórjuk meg darált dióval és mazsolával.
- Öntsük rá a vaníliakrémet, majd ismét rétegezzünk piskótát.
- Folytassuk a rétegezést, amíg minden hozzávalót fel nem használunk.
- A tetejére öntsünk csokoládészószt.
Díszítés:
- Tálaláskor tegyünk rá tejszínhabot és szórjuk meg darált dióval.
- Hűtőben pihentessük legalább egy órán keresztül, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás:
A Somlói galuska igazi finomság, amely bármilyen alkalomra tökéletes választás. A rétegek ízei és textúrái harmonikusan egyesülnek, így minden falat egy különleges élményt nyújt. Jó étvágyat kívánunk!
Mi a reakciód?