Somlói galuska

Somlói galuska

A Somlói galuska egy ínycsiklandó magyar desszert, amely három különböző ízű piskótából, vaníliakrémmel és csokoládészósszal készül. Ez a klasszikus magyar édesség az 1950-es években született, és azóta is a magyar cukrászat egyik gyöngyszeme. Nézzük, hogyan készíthetjük el otthon!

2024-07-06 12:16
 0

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 6 tojás
  • 120 g cukor
  • 120 g liszt
  • 30 g kakaópor (csak a kakaós piskótához)
  • 1 csomag vaníliás cukor

Vaníliakrém:

  • 500 ml tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál cukor

Csokoládészósz:

  • 200 g étcsokoládé
  • 200 ml tejszín

Szirup:

  • 200 ml víz
  • 100 g cukor
  • 1 evőkanál rum (opcionális)

Díszítés:

  • 50 g darált dió
  • 50 g mazsola (rumba áztatva)
  • tejszínhab

Elkészítés:

Piskóta:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral.
  3. Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá.
  4. Keverjük össze a lisztet és a kakaóport (a kakaós piskótához).
  5. Adagoljuk a lisztet a tojássárgás keverékhez, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjehabot.
  6. Osszuk három részre a masszát, az egyikhez adjuk hozzá a kakaóport.
  7. Süssük ki a három különböző ízű piskótalapot 20-25 perc alatt.

Vaníliakrém:

  1. Készítsük el a pudingot a csomagoláson található utasítások szerint, de használjunk 500 ml tejet és 4 evőkanál cukrot.
  2. Hagyjuk kihűlni.

Csokoládészósz:

  1. Olvasszuk fel az étcsokoládét a tejszínnel vízgőz felett.
  2. Keverjük simára, majd hűtsük le.

Szirup:

  1. Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd hűtsük le.
  2. Adjunk hozzá egy evőkanál rumot, ha használunk.

Összeállítás:

  1. Vágjuk fel a piskótákat kisebb darabokra.
  2. Egy nagy tálban kezdjük el rétegezni a piskótadarabokat, locsoljuk meg őket a sziruppal.
  3. Szórjuk meg darált dióval és mazsolával.
  4. Öntsük rá a vaníliakrémet, majd ismét rétegezzünk piskótát.
  5. Folytassuk a rétegezést, amíg minden hozzávalót fel nem használunk.
  6. A tetejére öntsünk csokoládészószt.

Díszítés:

  1. Tálaláskor tegyünk rá tejszínhabot és szórjuk meg darált dióval.
  2. Hűtőben pihentessük legalább egy órán keresztül, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalás:

A Somlói galuska igazi finomság, amely bármilyen alkalomra tökéletes választás. A rétegek ízei és textúrái harmonikusan egyesülnek, így minden falat egy különleges élményt nyújt. Jó étvágyat kívánunk!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow