Bejgli

Bejgli

A bejgli a magyar konyha egyik legkedveltebb karácsonyi süteménye, mely diós és mákos töltelékkel hódít. A bejgli története egészen a 19. századig nyúlik vissza, és azóta is elengedhetetlen része az ünnepi asztalnak. Az alábbi cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon ezt a finom és tradicionális süteményt.

2024-07-06 13:28
 0

Hozzávalók

Tésztához:

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj vagy margarin
  • 100 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 25 g friss élesztő
  • 1 dl tej
  • csipet só

Diótöltelékhez:

  • 250 g darált dió
  • 150 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • mazsola ízlés szerint
  • 1 evőkanál rum

Mákostöltelékhez:

  • 250 g darált mák
  • 150 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • mazsola ízlés szerint
  • 1 evőkanál rum

Elkészítés

Tészta elkészítése:

  1. A tejet langyosítsuk meg, majd morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a porcukrot és a sót.
  3. A vajat vagy margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima és homogén lesz. Osszuk a tésztát két egyenlő részre, majd tegyük félre pihenni 30 percig.

Töltelékek elkészítése:

  1. A diótöltelékhez a darált diót keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A tejet forraljuk fel, majd öntsük a diókeverékre. Ízesítsük mazsolával és rummal.
  2. A mákostöltelékhez a darált mákot keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A tejet forraljuk fel, majd öntsük a mákkeverékre. Ízesítsük mazsolával és rummal.

Bejgli összeállítása:

  1. A tésztát nyújtsuk ki egyenletes vastagságú téglalap alakúra.
  2. A töltelékeket egyenletesen osszuk el a tésztákon, majd tekerjük fel szorosan.
  3. A bejgliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg tojássárgájával. Hagyjuk száradni, majd kenjük meg tojásfehérjével is.
  4. Villával szurkáljuk meg a bejgliket, hogy a sütés során keletkező gőz távozni tudjon.
  5. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük aranybarnára, körülbelül 35-40 perc alatt.

Tálalás

A bejglit hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük fel és kínáljuk az ünnepi asztalon. A bejgli tökéletes kiegészítője lehet a karácsonyi vacsorának, és egy csésze forró teával vagy kávéval fogyasztva különösen finom.

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow