Bejgli
A bejgli a magyar konyha egyik legkedveltebb karácsonyi süteménye, mely diós és mákos töltelékkel hódít. A bejgli története egészen a 19. századig nyúlik vissza, és azóta is elengedhetetlen része az ünnepi asztalnak. Az alábbi cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon ezt a finom és tradicionális süteményt.
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g liszt
- 250 g vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 2 tojássárgája
- 25 g friss élesztő
- 1 dl tej
- csipet só
Diótöltelékhez:
- 250 g darált dió
- 150 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- mazsola ízlés szerint
- 1 evőkanál rum
Mákostöltelékhez:
- 250 g darált mák
- 150 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- mazsola ízlés szerint
- 1 evőkanál rum
Elkészítés
Tészta elkészítése:
- A tejet langyosítsuk meg, majd morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyjuk, hogy felfusson.
- A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a porcukrot és a sót.
- A vajat vagy margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt.
- Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima és homogén lesz. Osszuk a tésztát két egyenlő részre, majd tegyük félre pihenni 30 percig.
Töltelékek elkészítése:
- A diótöltelékhez a darált diót keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A tejet forraljuk fel, majd öntsük a diókeverékre. Ízesítsük mazsolával és rummal.
- A mákostöltelékhez a darált mákot keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A tejet forraljuk fel, majd öntsük a mákkeverékre. Ízesítsük mazsolával és rummal.
Bejgli összeállítása:
- A tésztát nyújtsuk ki egyenletes vastagságú téglalap alakúra.
- A töltelékeket egyenletesen osszuk el a tésztákon, majd tekerjük fel szorosan.
- A bejgliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg tojássárgájával. Hagyjuk száradni, majd kenjük meg tojásfehérjével is.
- Villával szurkáljuk meg a bejgliket, hogy a sütés során keletkező gőz távozni tudjon.
- Előmelegített sütőben 180°C-on süssük aranybarnára, körülbelül 35-40 perc alatt.
Tálalás
A bejglit hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük fel és kínáljuk az ünnepi asztalon. A bejgli tökéletes kiegészítője lehet a karácsonyi vacsorának, és egy csésze forró teával vagy kávéval fogyasztva különösen finom.
Mi a reakciód?