Lángos
A lángos egy népszerű, hagyományos magyar étel, melyet szinte mindenki ismer és szeret. Leggyakrabban piacokon, strandokon és fesztiválokon találkozhatunk vele, de otthon is könnyedén elkészíthetjük. Most bemutatunk egy klasszikus lángos receptet, melyet bárki elkészíthet otthon.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 25 g friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
- 300 ml langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olaj a tésztába
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
-
Élesztő felfuttatása: Ha friss élesztőt használunk, morzsoljuk bele a langyos vízbe, adjuk hozzá a cukrot, és hagyjuk állni 10 percig, míg az élesztő felfut. Szárított élesztő esetén ezt a lépést kihagyhatjuk, és közvetlenül a liszthez keverhetjük.
-
Tészta elkészítése: Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Készítsünk egy mélyedést a közepébe, és öntsük bele az olajat és a felfuttatott élesztőt (vagy a szárított élesztőt és a langyos vizet). Dolgozzuk össze a hozzávalókat, míg egy lágy, rugalmas tésztát kapunk.
-
Kelesztés: Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni kb. 1 órán át, míg a tészta duplájára nem nő.
-
Formázás és sütés: A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk 8-10 egyenlő részre. Formázzunk belőlük golyókat, majd lapítsuk ki őket kör alakúra. Ügyeljünk arra, hogy a közepük vékonyabb legyen, mint a széleik.
-
Sütés: Hevítsünk fel bőséges olajat egy nagy serpenyőben vagy lábasban. Az olaj akkor megfelelő hőmérsékletű, ha egy kis tésztadarab azonnal feljön a felszínre és pezsegni kezd. Süssük a lángosokat mindkét oldalukon aranybarnára, majd helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk.
Tálalás:
A lángost hagyományosan fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal tálalják, de ízlés szerint akár sós, akár édes feltétekkel is variálhatjuk. Próbáljuk ki például sonkával, kolbásszal, juhtúróval vagy akár lekvárral.
Tippek:
- Ha gazdagabb ízre vágyunk, a tésztába keverhetünk egy kevés joghurtot vagy tejfölt.
- A lángos tésztáját előző este is elkészíthetjük, majd a hűtőben keleszthetjük éjszaka. Így reggel már csak sütni kell.
A lángos elkészítése nem bonyolult, és garantáltan nagy sikert arat majd a család és a barátok körében. Próbáljuk ki ezt a receptet, és élvezzük a magyar konyha egyik legnagyobb kedvencét!
Mi a reakciód?