Tiramisu

Tiramisu

A tiramisu az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb desszertje. Jellegzetes, krémes állaga, valamint a kávé és a kakaó harmóniája miatt sokak szívébe belopta magát. Eredetileg Észak-Olaszországból, pontosabban a Veneto régióból származik, és nevének jelentése is találó: "emelj fel", ami a desszert élénkítő hatására utal. Íme, egy hagyományos tiramisu recept, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon is.

2024-06-30 11:02
 0

Hozzávalók

  • 500 g mascarpone sajt
  • 5 db tojás (szétválasztva)
  • 150 g kristálycukor
  • 2 csomag babapiskóta (kb. 400 g)
  • 3 dl erős feketekávé (lehetőleg eszpresszó)
  • 2 evőkanál rum vagy Marsala bor
  • 2 evőkanál kakaópor

Elkészítés

  1. Tojáskrém készítése:

    • A tojások sárgáját és a cukrot egy nagy tálban habosra keverjük, amíg világos és krémes állagot nem kapunk. Ehhez kézi mixer használata javasolt.
    • Adjuk hozzá a mascarpone sajtot, és keverjük simára.
  2. Fehérje hab:

    • A tojások fehérjét egy másik tálban kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a habcsúcsok megállnak, amikor a habverőt kiemeljük.
    • Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot a mascarponés krémbe. Ezáltal a krém könnyű és levegős lesz.
  3. Kávé keverék:

    • Főzzünk le kb. 3 dl erős feketekávét, majd hagyjuk hűlni.
    • Ha a kávé langyosra hűlt, adjuk hozzá a rumot vagy Marsala bort.
  4. Rétegezés:

    • Mártsuk meg a babapiskótákat gyorsan a kávéban, ügyelve arra, hogy ne ázzanak el túlzottan.
    • Egy téglalap alakú tál alját fedjük be a kávéba mártott piskótákkal.
    • Kenjük rá a mascarponés krém felét.
    • Ismételjük meg a rétegezést egy újabb sor kávés piskótával, majd kenjük rá a maradék krémet.
  5. Hűtés és tálalás:

    • Fedjük le a tálat fóliával, és tegyük hűtőszekrénybe legalább 4 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakát hagyjuk állni.
    • Tálalás előtt szitáljunk kakaóport a tetejére.

Tippek és Variációk

  • Alkoholmentes változat: Ha gyerekeknek készítjük, vagy nem szeretnénk alkoholt használni, egyszerűen hagyjuk ki a rumot vagy Marsala bort.
  • Gyümölcsös tiramisu: Egy kis változatosságért adhatunk rétegek közé friss gyümölcsöket, például málnát vagy epret.
  • Csokoládé kedvelőknek: Reszelhetünk étcsokoládét a rétegek közé vagy a tetejére a kakaópor helyett.

A tiramisu nem csak egyszerűen elkészíthető, de garantáltan mindenki kedvence lesz. Könnyed, mégis gazdag ízvilága tökéletes zárása egy finom ebédnek vagy vacsorának. Buon appetito!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow