Tiramisu
A tiramisu az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb desszertje. Jellegzetes, krémes állaga, valamint a kávé és a kakaó harmóniája miatt sokak szívébe belopta magát. Eredetileg Észak-Olaszországból, pontosabban a Veneto régióból származik, és nevének jelentése is találó: "emelj fel", ami a desszert élénkítő hatására utal. Íme, egy hagyományos tiramisu recept, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon is.
Hozzávalók
- 500 g mascarpone sajt
- 5 db tojás (szétválasztva)
- 150 g kristálycukor
- 2 csomag babapiskóta (kb. 400 g)
- 3 dl erős feketekávé (lehetőleg eszpresszó)
- 2 evőkanál rum vagy Marsala bor
- 2 evőkanál kakaópor
Elkészítés
-
Tojáskrém készítése:
- A tojások sárgáját és a cukrot egy nagy tálban habosra keverjük, amíg világos és krémes állagot nem kapunk. Ehhez kézi mixer használata javasolt.
- Adjuk hozzá a mascarpone sajtot, és keverjük simára.
-
Fehérje hab:
- A tojások fehérjét egy másik tálban kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a habcsúcsok megállnak, amikor a habverőt kiemeljük.
- Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot a mascarponés krémbe. Ezáltal a krém könnyű és levegős lesz.
-
Kávé keverék:
- Főzzünk le kb. 3 dl erős feketekávét, majd hagyjuk hűlni.
- Ha a kávé langyosra hűlt, adjuk hozzá a rumot vagy Marsala bort.
-
Rétegezés:
- Mártsuk meg a babapiskótákat gyorsan a kávéban, ügyelve arra, hogy ne ázzanak el túlzottan.
- Egy téglalap alakú tál alját fedjük be a kávéba mártott piskótákkal.
- Kenjük rá a mascarponés krém felét.
- Ismételjük meg a rétegezést egy újabb sor kávés piskótával, majd kenjük rá a maradék krémet.
-
Hűtés és tálalás:
- Fedjük le a tálat fóliával, és tegyük hűtőszekrénybe legalább 4 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakát hagyjuk állni.
- Tálalás előtt szitáljunk kakaóport a tetejére.
Tippek és Variációk
- Alkoholmentes változat: Ha gyerekeknek készítjük, vagy nem szeretnénk alkoholt használni, egyszerűen hagyjuk ki a rumot vagy Marsala bort.
- Gyümölcsös tiramisu: Egy kis változatosságért adhatunk rétegek közé friss gyümölcsöket, például málnát vagy epret.
- Csokoládé kedvelőknek: Reszelhetünk étcsokoládét a rétegek közé vagy a tetejére a kakaópor helyett.
A tiramisu nem csak egyszerűen elkészíthető, de garantáltan mindenki kedvence lesz. Könnyed, mégis gazdag ízvilága tökéletes zárása egy finom ebédnek vagy vacsorának. Buon appetito!
Mi a reakciód?