Brassói aprópecsenye

Brassói aprópecsenye

A Brassói aprópecsenye egy igazi magyar klasszikus, melyet minden hazai konyha rajongója szívesen lát az asztalán. Ez az étel nemcsak finom, de elkészítése is viszonylag egyszerű, így bátran nekiállhatnak azok is, akik még csak most ismerkednek a főzés világával.

2024-06-30 18:36
 0

Hozzávalók:

  • 500 g sertéscomb vagy sertéskaraj
  • 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • 2 közepes méretű vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál majoránna
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 500 g burgonya
  • 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. Előkészítés: A sertéshúst alaposan megmossuk, majd kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk.

  2. Hagyma és hús pirítása: Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a zsírt vagy olajat, majd hozzáadjuk a vöröshagymát. Közepes lángon pirítjuk, amíg üveges nem lesz. Ezt követően hozzáadjuk a fokhagymát, és még egy percig pirítjuk.

  3. Hús párolása: A hagymás alaphoz adjuk a felkockázott húst, és magas lángon addig pirítjuk, amíg minden oldala szépen meg nem pirul. Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát, az őrölt köményt és a majoránnát, majd jól összekeverjük.

  4. Párolás: A húst sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Lefedve, közepes lángon pároljuk, amíg a hús megpuhul (kb. 40-50 perc).

  5. Burgonya elkészítése: Amíg a hús párolódik, a burgonyát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.

  6. Összeállítás: Amikor a hús már teljesen puha és a szaft besűrűsödött, hozzáadjuk a megsült burgonyakockákat, és óvatosan összeforgatjuk, hogy a burgonya mindenütt bevonódjon a fűszeres szafttal.

  7. Tálalás: Az elkészült Brassói aprópecsenyét frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Tálalási Tippek:

A Brassói aprópecsenyét általában friss savanyúsággal vagy salátával kínáljuk. Egy pohár jó minőségű vörösbor is remekül illik hozzá, amely kiemeli az étel gazdag ízvilágát.

Történeti Háttér:

Bár a neve Brassóhoz köthető, valójában ez az étel nem a székely városból származik. A történetek szerint a Brassói aprópecsenye az 1950-es években jelent meg először Magyarországon, és az egyik legismertebb vendéglátóhely, a Gundel étterem séfje, Gróf Károly alkotta meg. Azóta az étel a magyar konyha egyik alapdarabjává vált.

A Brassói aprópecsenye nemcsak ízletes, hanem a családi és baráti összejövetelek kedvenc fogása is lehet. Próbálja ki ezt a receptet, és hozza el a magyar konyha hagyományos ízeit saját otthonába!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow