Kovászos uborka
A kovászos uborka a magyar konyha egyik kedvelt nyári csemegéje, amely frissítő ízével és roppanós állagával hódítja meg az ínyenceket. Elkészítése egyszerű, ám annál különlegesebb az eredmény. Ha szeretnéd saját magad is kipróbálni, íme egy részletes recept, amely lépésről lépésre bemutatja, hogyan készítsd el otthon ezt a finomságot.
Hozzávalók:
- 1 kg friss, közepes méretű uborka
- 1 csokor kapor
- 1 fej fokhagyma
- 2-3 szelet kenyér (lehetőleg kovászos)
- 2 evőkanál só (nem jódozott, kősó vagy tengeri só)
- 1,5 liter víz
Elkészítés:
-
Uborka előkészítése:
- Alaposan mossuk meg az uborkákat, majd mindkét végüket vágjuk le.
- Az uborkákat hosszában vágjuk be úgy, hogy az egyik végétől indulva, de ne vágjuk át teljesen. Így könnyebben átjárja őket a sóoldat és a kovászos kenyérből származó mikroorganizmusok.
-
Kenyér és kapor előkészítése:
- A kaprot alaposan mossuk meg.
- A fokhagymát gerezdjeire szedjük szét és a gerezdeket hámozzuk meg.
-
Uborkák rétegezése:
- Egy nagyobb befőttesüveg vagy más edény aljára helyezzük a kapor egy részét és néhány gerezd fokhagymát.
- Az uborkákat függőlegesen állítva helyezzük az üvegbe. Közéjük szórjuk a maradék kaprot és fokhagymát.
- Tetejére tegyünk néhány szelet kovászos kenyeret.
-
Sóoldat készítése:
- Forraljuk fel a vizet, majd oldjuk fel benne a sót.
- Hagyjuk kicsit hűlni, hogy ne legyen túl forró, amikor az uborkákra öntjük.
-
Uborkák leöntése:
- Öntsük rá a langyos sóoldatot az uborkákra úgy, hogy teljesen ellepje őket.
- Takarjuk le az üveg száját egy tányérral vagy kistányérral, hogy megvédjük a szennyeződésektől.
-
Erjesztés:
- Az üveget helyezzük meleg, napos helyre, például az ablakpárkányra.
- Hagyjuk erjedni 3-5 napig, az időjárástól függően. Minél melegebb van, annál gyorsabban érnek az uborkák.
- Naponta ellenőrizzük, és ha szükséges, pótoljuk a sóoldatot, hogy az uborkák mindig a lé alatt legyenek.
-
Fogyasztás és tárolás:
- Amikor az uborkák már megfelelően értek, távolítsuk el a kenyeret és a kaprot.
- Az uborkákat hűtőszekrényben tároljuk, ahol még 1-2 hétig is elállnak, bár valószínűleg sokkal hamarabb elfogynak.
Tippek és variációk:
- Fűszerek: Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel, például mustármaggal, borssal, babérlevéllel, hogy még izgalmasabbá tegyük az ízvilágot.
- Zöldségek: Nem csak uborkát, hanem például cukkinit, zöldbabot vagy karfiolt is kovászolhatunk hasonló módon.
- Egészséges változat: Használhatunk teljes kiőrlésű kovászos kenyeret is, hogy még egészségesebb legyen a végeredmény.
A kovászos uborka elkészítése igazi nyári rituálé, amely nemcsak finom, de egészséges is, hiszen természetes probiotikumokat tartalmaz. Próbáld ki te is ezt a hagyományos magyar receptet, és élvezd a házi készítésű kovászos uborka frissítő ízét!
Mi a reakciód?