Rántott hal
A rántott hal az egyik legnépszerűbb és legízletesebb fogás, amelyet gyorsan és könnyen elkészíthetünk. Tökéletes választás lehet hétvégi családi ebédekhez vagy különleges alkalmakra.
Hozzávalók
Az alábbiakban felsoroljuk a rántott hal elkészítéséhez szükséges alapanyagokat:
- 1 kg fehér húsú halfilé (például tőkehal, harcsa vagy hekk)
- 2 tojás
- 1 csésze liszt
- 1 csésze zsemlemorzsa
- Só és bors ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
- Citrom a tálaláshoz
Elkészítési útmutató
-
A hal előkészítése: Kezdjük azzal, hogy a halfiléket alaposan megmossuk és papírtörlővel leitatjuk róluk a nedvességet. Ha szükséges, távolítsuk el a bőrét és szálkáit. Vágjuk a filéket egyenlő méretű darabokra, hogy egyenletesen süljenek meg.
-
Fűszerezés: Sózzuk és borsozzuk meg a halfiléket mindkét oldalán. Hagyjuk állni néhány percig, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
-
Panírozás: Készítsük elő a panírozáshoz szükséges alapanyagokat. Egy tálba tegyük a lisztet, egy másikba verjük fel a tojásokat, egy harmadikba pedig öntsük a zsemlemorzsát. A halfiléket először forgassuk meg a lisztben, majd mártsuk bele a felvert tojásba, végül pedig hempergessük meg a zsemlemorzsában, hogy mindenhol egyenletesen bevonja.
-
Sütés: Melegítsünk fel egy serpenyőben annyi olajat, hogy a haldarabok félig elmerüljenek benne. Amikor az olaj már kellően forró (kb. 180°C), helyezzük bele a panírozott halakat. Süssük őket aranybarnára mindkét oldalon, ami oldalanként kb. 3-4 percet vesz igénybe.
-
Tálalás: Az elkészült rántott halakat papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olajat leitatjuk róluk. Citromszeletekkel és friss salátával tálaljuk, de remekül illik hozzá a tartármártás vagy a majonéz is.
További tippek
- Változatosság: A hal panírozásához használhatunk különböző fűszereket, például fokhagymaport, pirospaprikát vagy akár parmezán sajtot is, hogy még különlegesebb ízvilágot érjünk el.
- Egészségesebb változat: Ha szeretnénk egészségesebben elkészíteni a rántott halat, süssük meg sütőben. Helyezzük a panírozott halakat sütőpapírral bélelt tepsire, és permetezzük meg egy kevés olajjal. 180°C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig, amíg aranybarnára nem sülnek.
A rántott hal egy egyszerű, mégis ízletes fogás, amelyet bárki könnyedén elkészíthet otthon. Az alapreceptet számos módon variálhatjuk, hogy mindig új és izgalmas ételt kínáljunk családunknak és barátainknak. Próbálja ki ezt a receptet, és élvezze a tökéletes rántott hal ízét!
Mi a reakciód?