Rántott hal

Rántott hal

A rántott hal az egyik legnépszerűbb és legízletesebb fogás, amelyet gyorsan és könnyen elkészíthetünk. Tökéletes választás lehet hétvégi családi ebédekhez vagy különleges alkalmakra.

2024-07-02 12:18
 0

Hozzávalók

Az alábbiakban felsoroljuk a rántott hal elkészítéséhez szükséges alapanyagokat:

  • 1 kg fehér húsú halfilé (például tőkehal, harcsa vagy hekk)
  • 2 tojás
  • 1 csésze liszt
  • 1 csésze zsemlemorzsa
  • Só és bors ízlés szerint
  • Olaj a sütéshez
  • Citrom a tálaláshoz

Elkészítési útmutató

  1. A hal előkészítése: Kezdjük azzal, hogy a halfiléket alaposan megmossuk és papírtörlővel leitatjuk róluk a nedvességet. Ha szükséges, távolítsuk el a bőrét és szálkáit. Vágjuk a filéket egyenlő méretű darabokra, hogy egyenletesen süljenek meg.

  2. Fűszerezés: Sózzuk és borsozzuk meg a halfiléket mindkét oldalán. Hagyjuk állni néhány percig, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.

  3. Panírozás: Készítsük elő a panírozáshoz szükséges alapanyagokat. Egy tálba tegyük a lisztet, egy másikba verjük fel a tojásokat, egy harmadikba pedig öntsük a zsemlemorzsát. A halfiléket először forgassuk meg a lisztben, majd mártsuk bele a felvert tojásba, végül pedig hempergessük meg a zsemlemorzsában, hogy mindenhol egyenletesen bevonja.

  4. Sütés: Melegítsünk fel egy serpenyőben annyi olajat, hogy a haldarabok félig elmerüljenek benne. Amikor az olaj már kellően forró (kb. 180°C), helyezzük bele a panírozott halakat. Süssük őket aranybarnára mindkét oldalon, ami oldalanként kb. 3-4 percet vesz igénybe.

  5. Tálalás: Az elkészült rántott halakat papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olajat leitatjuk róluk. Citromszeletekkel és friss salátával tálaljuk, de remekül illik hozzá a tartármártás vagy a majonéz is.

További tippek

  • Változatosság: A hal panírozásához használhatunk különböző fűszereket, például fokhagymaport, pirospaprikát vagy akár parmezán sajtot is, hogy még különlegesebb ízvilágot érjünk el.
  • Egészségesebb változat: Ha szeretnénk egészségesebben elkészíteni a rántott halat, süssük meg sütőben. Helyezzük a panírozott halakat sütőpapírral bélelt tepsire, és permetezzük meg egy kevés olajjal. 180°C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig, amíg aranybarnára nem sülnek.

A rántott hal egy egyszerű, mégis ízletes fogás, amelyet bárki könnyedén elkészíthet otthon. Az alapreceptet számos módon variálhatjuk, hogy mindig új és izgalmas ételt kínáljunk családunknak és barátainknak. Próbálja ki ezt a receptet, és élvezze a tökéletes rántott hal ízét!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow