Klasszikus császármorzsa

Klasszikus császármorzsa

A császármorzsa, vagy ahogy az osztrákok nevezik, "Kaiserschmarrn," egy hagyományos osztrák desszert, amely világszerte nagy népszerűségnek örvend. A neve II. Ferenc József császárhoz kapcsolódik, aki állítólag nagyon kedvelte ezt az egyszerű, de finom édességet. A császármorzsa könnyű, mégis laktató étel, amelyet gyakran lekvárral és porcukorral tálalnak. Ebben a cikkben bemutatjuk a klasszikus császármorzsa receptjét, hogy te is elkészíthesd otthon ezt a mennyei desszertet.

2024-07-01 14:55
 0

Hozzávalók

A klasszikus császármorzsa elkészítéséhez a következő alapanyagokra lesz szükséged:

  • 4 tojás
  • 200 ml tej
  • 150 g liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • egy csipet só
  • 50 g vaj
  • porcukor a tálaláshoz
  • lekvár (pl. sárgabarack- vagy szilvalekvár) a tálaláshoz

Elkészítés

1. A tojások szétválasztása

Válaszd szét a tojások fehérjét és sárgáját két külön tálba. A tojásfehérjéket tedd félre, később lesz rájuk szükség.

2. A tészta elkészítése

A tojássárgákat keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval, majd adj hozzá 100 ml tejet. Fokozatosan adagold hozzá a lisztet, és keverd simára. Ha a tészta túl sűrű, adj hozzá még tejet, hogy palacsinta tészta állagú legyen.

3. A tojásfehérjék felverése

A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá. Ezután óvatosan forgasd bele a tésztába, hogy könnyű és levegős legyen.

4. A tészta sütése

Egy nagy serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon. Öntsd bele a tésztát, és hagyd sülni, amíg az alja aranybarna nem lesz (kb. 4-5 perc). Ezután egy spatulával fordítsd meg a tésztát, és süsd a másik oldalát is aranybarnára. Ha mindkét oldala megsült, egy fakanállal vagy spatulával tépkedd kisebb darabokra.

5. A császármorzsa karamellizálása

Adj még egy kevés vajat a serpenyőbe, és szórj rá egy evőkanál cukrot. Keverd össze a tésztadarabokkal, és hagyd, hogy a cukor enyhén karamellizálódjon. Ez ad egy kellemes ropogós réteget a császármorzsának.

Tálalás

A kész császármorzsát tedd tányérra, és szórd meg porcukorral. Tálald meleg lekvárral, például sárgabarack- vagy szilvalekvárral. A császármorzsa frissen a legfinomabb, de akár hidegen is fogyasztható.

A császármorzsa egy egyszerű, mégis lenyűgöző desszert, amely mindenkit elvarázsol. Legyen szó egy családi ebédről vagy egy baráti összejövetelről, ezzel a recepttel garantáltan sikert aratsz. Próbáld ki te is ezt a klasszikus osztrák édességet, és élvezd a császármorzsa minden falatját!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow