Linzer recept: Az osztrák klasszikus sütemény

Linzer recept: Az osztrák klasszikus sütemény

A Linzer sütemény, vagy más néven Linzer tészta, egy hagyományos osztrák édesség, amely nevét Linz városáról kapta. Ez az ízletes sütemény egy omlós tésztából és lekvárral töltött rétegekből álló finomság, amelyet gyakran dióval vagy mandulával díszítenek. Most bemutatjuk a klasszikus Linzer receptjét, amely otthon is könnyedén elkészíthető.

2024-07-05 15:12
 0

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 250 g liszt
  • 150 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 100 g darált dió vagy mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 200 g lekvár (általában ribizli vagy málna)

Díszítéshez:

  • porcukor

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Előkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.

  2. Tészta elkészítése:

    • Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és a csipet sót.
    • Egy másik tálban habosítsuk fel a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást, a vaníliakivonatot és a citrom reszelt héját. Keverjük simára.
    • Fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket, majd a darált diót vagy mandulát. Dolgozzuk össze a tésztát, amíg egynemű lesz.
  3. Tészta nyújtása és formázása:

    • Osszuk a tésztát két részre. Az egyik felét nyújtsuk ki körülbelül 5 mm vastagra, és helyezzük a tepsibe.
    • Kenjük meg a tésztát a választott lekvárral.
    • A másik felét is nyújtsuk ki, majd vágjuk csíkokra vagy különböző formákra, és helyezzük a lekváros réteg tetejére rácsos mintát kialakítva.
  4. Sütés:

    • Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és süssük 25-30 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül.
  5. Hűtés és díszítés:

    • Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
    • Szórjuk meg porcukorral a Linzer tetejét, majd szeleteljük fel.

Tippek a tökéletes Linzerhez:

  • A tészta omlósságát a hideg vaj biztosítja, ezért fontos, hogy a vajat ne olvasszuk fel teljesen, hanem hidegen dolgozzuk bele a tésztába.
  • A töltelékhez használhatunk különböző lekvárokat, de a savanykás ízű lekvárok, mint a ribizli vagy málna, különösen jól illenek a Linzerhez.
  • A díszítéshez kreatívan használhatunk különböző süteménykiszúrókat a felső réteg formázásához, így egyedi mintákat hozhatunk létre.

A Linzer sütemény egy ízletes és mutatós édesség, amely tökéletes választás lehet ünnepekre vagy bármilyen különleges alkalomra. Ezzel a recepttel könnyedén elkészíthetjük ezt a klasszikus osztrák finomságot, amely garantáltan elnyeri majd mindenki tetszését. Próbálja ki Ön is, és élvezze a Linzer sütemény gazdag ízvilágát!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow