Kalács recept

Kalács recept

A kalács egy hagyományos magyar édes kenyérféle, amelyet ünnepi alkalmakkor, különösen húsvétkor és karácsonykor készítenek. Az alábbiakban egy klasszikus kalács receptjét osztom meg, amely könnyen követhető lépésekkel segít elkészíteni ezt a finomságot otthon.

2024-07-05 15:08
 0

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított élesztő
  • 250 ml tej
  • 80 g cukor
  • 80 g vaj
  • 2 tojás
  • 1 csipet só

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés:

  1. Kovász készítése:

    • Melegítsük fel a tejet, de ne legyen forró, csak langyos.
    • Morzsoljuk bele az élesztőt a tejbe, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és egy kevés lisztet, majd keverjük el.
    • Hagyjuk állni 10-15 percig, amíg az élesztő felfut és habos lesz.
  2. Tészta dagasztása:

    • Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót és a maradék cukrot.
    • Készítsünk egy mélyedést a liszt közepébe, öntsük bele a felfutott élesztős tejet.
    • Adjunk hozzá két tojást és az olvasztott vajat.
    • Kézzel vagy dagasztógéppel dolgozzuk össze a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz.
    • Takarjuk le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1-1,5 órán át, amíg a tészta duplájára nő.
  3. Formázás:

    • Ha a tészta megkelt, borítsuk lisztezett felületre és gyúrjuk át röviden.
    • Osszuk a tésztát két vagy három egyenlő részre, attól függően, hogy két- vagy háromszálú fonott kalácsot szeretnénk készíteni.
    • Nyújtsuk ki a tésztadarabokat hosszú rudakká, majd fonjuk össze őket.
  4. Második kelesztés:

    • Helyezzük a megformázott kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
    • Takarjuk le ismét, és hagyjuk kelni további 30 percig.
  5. Kenés és sütés:

    • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
    • Verjük fel a tojást, és kenjük meg vele a megkelt kalács tetejét.
    • Süssük a kalácsot az előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg aranybarnára sül és az alja szépen kopog, amikor megütögetjük.
  6. Hűtés és tálalás:

    • Hagyjuk a kalácsot rácson teljesen kihűlni, mielőtt felszeleteljük.

Tippek és Variációk:

  • Ha gazdagabb ízvilágra vágyunk, a tésztába keverhetünk mazsolát, apróra vágott diót vagy akár csokoládé darabokat is.
  • A kalács tetejét megszórhatjuk cukorral vagy mandulával a sütés előtt, hogy extra ropogós és édes legyen.
  • Különleges alkalmakkor készíthetünk töltött kalácsot is, például mákos vagy diós töltelékkel.

A kalács egy igazán sokoldalú sütemény, amelyet mindenki a saját ízlésére formálhat. Próbáljuk ki ezt a receptet, és varázsoljunk otthonunkba egy kis magyar ünnepi hangulatot!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow