Dobos torta

Dobos torta

A Dobos torta az egyik legismertebb magyar desszert, amelyet Dobos C. József cukrászmester alkotott meg 1884-ben. Azóta is a magyar konyha egyik büszkesége, és méltán népszerű a világ számos pontján. Ez a karamellizált cukortetős, vajkrémmel töltött piskótatorta minden alkalomra tökéletes választás.

2024-07-06 13:18
 0

Hozzávalók:

Piskótához:
  • 6 tojás
  • 120 g cukor
  • 120 g liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
Krémhez:
  • 4 tojás
  • 200 g cukor
  • 250 g vaj
  • 50 g étcsokoládé
  • 1 csomag vaníliás cukor
Karamellréteghez:
  • 150 g cukor
  • pár csepp citromlé
  • kevés vaj a kenéshez

Elkészítés:

Piskóta:
  1. Előmelegítés és előkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő 6 db 22-24 cm átmérőjű tortaformát vagy sütőpapírral bélelt tepsit.
  2. Tojások szétválasztása: Válaszd szét a tojásokat. A tojásfehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval. A tojássárgájákat keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral.
  3. Tészta összeállítása: A tojássárgájás keveréket óvatosan forgasd bele a fehérjehabba, majd apránként szitáld bele a lisztet. Óvatosan keverd össze, hogy a hab ne törjön össze.
  4. Sütés: Oszd el a tésztát a formákba vagy a sütőpapírral bélelt tepsikbe, és süsd aranysárgára kb. 10-12 perc alatt. Ha kész, hűtsd ki a piskótalapokat.
Krém:
  1. Tojás-cukor keverék: Gőz fölött verd fel a tojásokat a cukorral, amíg sűrű, habos krémet nem kapsz.
  2. Csokoládé hozzáadása: Olvaszd meg az étcsokoládét, majd keverd bele a tojásos keverékbe. Hűtsd le teljesen.
  3. Vaj hozzáadása: A puha vajat habosítsd fel, majd fokozatosan add hozzá a lehűlt csokoládés krémet és a vaníliás cukrot. Keverd simára.
Karamellréteg:
  1. Cukor olvasztása: Egy serpenyőben olvaszd meg a cukrot a citromlével együtt, amíg szép aranybarna karamellt nem kapsz.
  2. Karamellréteg készítése: Egy piskótalapot helyezz egy vajjal megkent felületre, és öntsd rá a forró karamellt. Egy éles, olajozott késsel gyorsan vágd be a kívánt szeletekre, mielőtt a karamell teljesen megkeményedne.
Torta összeállítása:
  1. Rétegezés: Helyezd az első piskótalapot egy tortatálra, kend meg a csokoládékrémmel, majd ismételd meg a rétegezést, amíg az összes lap elfogy.
  2. Befejezés: A torta tetejére helyezd a karamellás piskótalapot. Az oldalát és a maradék felületet vond be a csokoládékrémmel.
Hűtés:

Tedd a tortát hűtőszekrénybe legalább néhány órára, hogy az ízek összeérjenek és a krém megdermedjen.

A Dobos torta elkészítése időigényes, de minden egyes perc megéri. Ez a desszert garantáltan elbűvöl mindenkit, aki megkóstolja.

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow