Isler: Az Osztrák-Magyar konyha édessége

Isler: Az Osztrák-Magyar konyha édessége

Az Isler, vagy ahogy Magyarországon ismerjük, az Isler-sütemény, egy különleges és finom édesség, amely az Osztrák-Magyar Monarchia konyhájának egyik klasszikusa. A gazdag csokoládé bevonat és a gyümölcslekvárral töltött omlós tésztakorongok kombinációja minden édesszájút elvarázsol. Az Isler nem csak a kávéházak és cukrászdák kedvence, hanem otthon is könnyen elkészíthető. Nézzük, hogyan készíthetjük el ezt a mennyei süteményt!

2024-07-06 13:33
 0

Hozzávalók:

Tészta:
  • 250 g liszt
  • 200 g vaj vagy margarin
  • 100 g porcukor
  • 100 g darált dió
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál vanília kivonat
Töltelék:
  • 200 g baracklekvár (vagy ízlés szerint más gyümölcslekvár)
Csokoládébevonat:
  • 200 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál vaj
Díszítés (opcionális):
  • Darált dió
  • Színes cukorgyöngyök

Elkészítés:

  1. Tészta készítése:

    • A lisztet és a darált diót keverjük össze egy nagy tálban.
    • Adjunk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat vagy margarint, majd morzsoljuk össze a lisztes keverékkel, amíg morzsás állagú nem lesz.
    • Keverjük hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot, majd adjuk hozzá a tojássárgáját.
    • Gyúrjuk sima tésztává, majd csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
  2. Tészta formázása és sütése:

    • Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
    • Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra.
    • Szúrjunk ki korongokat egy pohárral vagy kekszkiszúróval.
    • Helyezzük a korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük őket 10-12 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
    • Hagyjuk kihűlni a süteményeket.
  3. Töltés:

    • Kenjük meg a kihűlt korongok felét baracklekvárral, majd helyezzünk rájuk egy-egy üres korongot, hogy szendvicseket kapjunk.
  4. Csokoládébevonat:

    • Olvasszuk meg az étcsokoládét és a vajat vízgőz felett, vagy mikrohullámú sütőben kis teljesítményen, gyakran kevergetve.
    • Mártsuk bele a sütemények tetejét a csokoládéba, és helyezzük sütőpapírra, hogy megdermedjen a csokoládé.
    • Ha szeretnénk, díszítsük a még lágy csokoládét darált dióval vagy színes cukorgyöngyökkel.
  5. Tálalás:

    • Hagyjuk, hogy a csokoládé teljesen megkeményedjen, majd tálaljuk frissen főzött kávé vagy tea kíséretében.

Tippek és variációk

  • Lekvár variációk: Az Isler hagyományosan baracklekvárral készül, de nyugodtan kísérletezzünk más gyümölcslekvárokkal is, mint például málna, szilva vagy ribizli.
  • Csokoládé: Ha nem szeretjük az étcsokoládét, használhatunk tejcsokoládét is a bevonathoz, bár az eredeti receptben az étcsokoládé dominál.
  • Dió helyett: Ha allergiásak vagyunk a dióra, helyettesíthetjük őrölt mandulával vagy mogyoróval.

Az Isler nem csak finom, de elkészítése is remek alkalom arra, hogy egy kis nosztalgiával gondoljunk az Osztrák-Magyar Monarchia gazdag gasztronómiai örökségére. Próbáljuk ki ezt a receptet, és varázsoljuk el családunkat és barátainkat ezzel a klasszikus édességgel!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow