Isler: Az Osztrák-Magyar konyha édessége
Az Isler, vagy ahogy Magyarországon ismerjük, az Isler-sütemény, egy különleges és finom édesség, amely az Osztrák-Magyar Monarchia konyhájának egyik klasszikusa. A gazdag csokoládé bevonat és a gyümölcslekvárral töltött omlós tésztakorongok kombinációja minden édesszájút elvarázsol. Az Isler nem csak a kávéházak és cukrászdák kedvence, hanem otthon is könnyen elkészíthető. Nézzük, hogyan készíthetjük el ezt a mennyei süteményt!
Hozzávalók:
Tészta:
- 250 g liszt
- 200 g vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 100 g darált dió
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál vanília kivonat
Töltelék:
- 200 g baracklekvár (vagy ízlés szerint más gyümölcslekvár)
Csokoládébevonat:
- 200 g étcsokoládé
- 2 evőkanál vaj
Díszítés (opcionális):
- Darált dió
- Színes cukorgyöngyök
Elkészítés:
-
Tészta készítése:
- A lisztet és a darált diót keverjük össze egy nagy tálban.
- Adjunk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat vagy margarint, majd morzsoljuk össze a lisztes keverékkel, amíg morzsás állagú nem lesz.
- Keverjük hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot, majd adjuk hozzá a tojássárgáját.
- Gyúrjuk sima tésztává, majd csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
-
Tészta formázása és sütése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
- Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra.
- Szúrjunk ki korongokat egy pohárral vagy kekszkiszúróval.
- Helyezzük a korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük őket 10-12 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
- Hagyjuk kihűlni a süteményeket.
-
Töltés:
- Kenjük meg a kihűlt korongok felét baracklekvárral, majd helyezzünk rájuk egy-egy üres korongot, hogy szendvicseket kapjunk.
-
Csokoládébevonat:
- Olvasszuk meg az étcsokoládét és a vajat vízgőz felett, vagy mikrohullámú sütőben kis teljesítményen, gyakran kevergetve.
- Mártsuk bele a sütemények tetejét a csokoládéba, és helyezzük sütőpapírra, hogy megdermedjen a csokoládé.
- Ha szeretnénk, díszítsük a még lágy csokoládét darált dióval vagy színes cukorgyöngyökkel.
-
Tálalás:
- Hagyjuk, hogy a csokoládé teljesen megkeményedjen, majd tálaljuk frissen főzött kávé vagy tea kíséretében.
Tippek és variációk
- Lekvár variációk: Az Isler hagyományosan baracklekvárral készül, de nyugodtan kísérletezzünk más gyümölcslekvárokkal is, mint például málna, szilva vagy ribizli.
- Csokoládé: Ha nem szeretjük az étcsokoládét, használhatunk tejcsokoládét is a bevonathoz, bár az eredeti receptben az étcsokoládé dominál.
- Dió helyett: Ha allergiásak vagyunk a dióra, helyettesíthetjük őrölt mandulával vagy mogyoróval.
Az Isler nem csak finom, de elkészítése is remek alkalom arra, hogy egy kis nosztalgiával gondoljunk az Osztrák-Magyar Monarchia gazdag gasztronómiai örökségére. Próbáljuk ki ezt a receptet, és varázsoljuk el családunkat és barátainkat ezzel a klasszikus édességgel!
Mi a reakciód?