Hólabda

Hólabda

A Hólabda egy tradicionális magyar édesség, amely nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvence is. Könnyű elkészíteni, és tökéletes választás a hideg téli napokra vagy bármilyen ünnepi alkalomra. Ez a recept minden részletet tartalmaz, amire szükséged van, hogy otthon is elkészíthesd ezt a finomságot.

2024-07-06 13:26
 0

Hozzávalók

A tészta elkészítéséhez:

  • 250 g margarin
  • 150 g porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 400 g darált háztartási keksz
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál rumaroma (opcionális)

A töltelékhez:

  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál tej

A forgatáshoz:

  • Kókuszreszelék

Elkészítés

Tészta elkészítése

  1. Margarin olvasztása: Olvaszd meg a margarint egy lábasban, majd hagyd hűlni.
  2. Porcukor és kakaópor keverése: Egy nagy tálban keverd össze a porcukrot és a kakaóport.
  3. Keksz hozzáadása: Add hozzá a darált kekszet a cukros-kakaós keverékhez.
  4. Tej hozzáadása: Lassan add hozzá a tejet, majd a megolvasztott margarint is. Jól keverd össze az egészet, hogy homogén masszát kapj.
  5. Rum aroma: Ha szeretnél egy kis extra ízt, adj hozzá 1 teáskanál rumaromát.

Töltelék elkészítése

  1. Vaj és porcukor: Egy tálban keverd habosra a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  2. Tej hozzáadása: Adj hozzá 1-2 evőkanál tejet, hogy könnyen kenhető krémet kapj.

Hólabdák formázása

  1. Tészta formázása: Vegyél egy kis mennyiségű tésztát a kezedbe, és formázz belőle egy kis golyót.
  2. Golyó lapítása: Lapítsd el a golyót a tenyeredben, hogy egy kis korongot kapj.
  3. Töltelék hozzáadása: Tegyél egy kis kanálnyi tölteléket a tészta közepére.
  4. Golyó formázása: Hajtsd össze a tésztát a töltelék körül, majd formázz belőle újra egy golyót.
  5. Kókuszreszelékbe forgatás: Forgasd meg a kész golyókat a kókuszreszelékben.

Tálalás

A kész hólabdákat tedd egy tálcára, és hagyd őket hűtőben pihenni legalább 1-2 órán át, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor helyezd őket egy szép tálra, és kínáld őket a vendégeidnek vagy családtagjaidnak.

Tippek

  • Variációk: A tölteléket variálhatod ízlés szerint. Készíthetsz például diókrémes vagy mogyorókrémes változatot is.
  • Tárolás: A hólabdákat hűtőben tárolhatod légmentesen záródó edényben, így több napig frissen maradnak.
  • Díszítés: A kókuszreszeléket színezheted is ételfestékkel, hogy még látványosabbá tedd a hólabdákat.

A Hólabda nemcsak egy finom desszert, hanem egy igazi téli klasszikus, amely meghitt hangulatot teremt minden alkalommal. Próbáld ki ezt a receptet, és varázsolj mosolyt szeretteid arcára!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow