Gombapörkölt
A gombapörkölt egy igazi magyar klasszikus, amely egyszerűségével és ízletességével hódít. A gombapörkölt tökéletes választás lehet egy könnyű, mégis ízletes ebédhez vagy vacsorához.
Hozzávalók:
- 500 g gomba (csiperke vagy vargánya, de más fajták is használhatók)
- 2 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- Só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál köménymag
- 1 dl tejföl (opcionális)
- Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
-
Előkészítés:
- A gombát alaposan megmossuk, majd szeletekre vágjuk.
- A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát pedig finomra zúzzuk.
- A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk.
-
Pörköltalap készítése:
- Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olajat vagy zsírt.
- Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
- Beletesszük a zúzott fokhagymát, és rövid ideig pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg.
-
Paprikás alap:
- Lehúzzuk a serpenyőt a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd gyorsan elkeverjük, hogy ne égjen meg.
- Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, majd pár percig pároljuk.
-
Gomba hozzáadása:
- Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát a serpenyőbe.
- Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a köménymagot.
- Lefedve, közepes lángon főzzük, amíg a gomba megpuhul és levet ereszt (kb. 15-20 perc).
-
Tejfölös habarás (opcionális):
- Ha tejföllel szeretnénk dúsítani a pörköltet, a tejfölt egy tálban simára keverjük egy kevés forró pörköltszafttal, majd visszaöntjük a serpenyőbe. Jól elkeverjük, és még pár percig főzzük.
-
Tálalás:
- A kész gombapörköltet friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
- Tálalhatjuk galuskával, főtt tésztával, vagy friss kenyérrel is.
Tippek és variációk:
- Gombaválasztás: Használhatunk különféle gombákat is, mint például vargányát, rókagombát vagy laskagombát. Ezek különleges ízt adnak a pörköltnek.
- Vegetáriánus változat: A gombapörkölt kiváló vegetáriánus fogás, de ha vegán változatot szeretnénk készíteni, a tejfölt növényi alapú joghurttal helyettesíthetjük.
- Fűszerek variálása: A köménymagot elhagyhatjuk, vagy más fűszerekkel, például majoránnával is kísérletezhetünk.
A gombapörkölt egy sokoldalú és könnyen elkészíthető étel, amely mindenki számára élvezetes lehet.
Mi a reakciód?