Gombapörkölt

Gombapörkölt

A gombapörkölt egy igazi magyar klasszikus, amely egyszerűségével és ízletességével hódít. A gombapörkölt tökéletes választás lehet egy könnyű, mégis ízletes ebédhez vagy vacsorához.

2024-07-02 14:41
 0

Hozzávalók:

  • 500 g gomba (csiperke vagy vargánya, de más fajták is használhatók)
  • 2 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 dl tejföl (opcionális)
  • Friss petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Előkészítés:

    • A gombát alaposan megmossuk, majd szeletekre vágjuk.
    • A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát pedig finomra zúzzuk.
    • A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk.
  2. Pörköltalap készítése:

    • Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olajat vagy zsírt.
    • Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
    • Beletesszük a zúzott fokhagymát, és rövid ideig pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg.
  3. Paprikás alap:

    • Lehúzzuk a serpenyőt a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd gyorsan elkeverjük, hogy ne égjen meg.
    • Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, majd pár percig pároljuk.
  4. Gomba hozzáadása:

    • Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát a serpenyőbe.
    • Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a köménymagot.
    • Lefedve, közepes lángon főzzük, amíg a gomba megpuhul és levet ereszt (kb. 15-20 perc).
  5. Tejfölös habarás (opcionális):

    • Ha tejföllel szeretnénk dúsítani a pörköltet, a tejfölt egy tálban simára keverjük egy kevés forró pörköltszafttal, majd visszaöntjük a serpenyőbe. Jól elkeverjük, és még pár percig főzzük.
  6. Tálalás:

    • A kész gombapörköltet friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
    • Tálalhatjuk galuskával, főtt tésztával, vagy friss kenyérrel is.

Tippek és variációk:

  • Gombaválasztás: Használhatunk különféle gombákat is, mint például vargányát, rókagombát vagy laskagombát. Ezek különleges ízt adnak a pörköltnek.
  • Vegetáriánus változat: A gombapörkölt kiváló vegetáriánus fogás, de ha vegán változatot szeretnénk készíteni, a tejfölt növényi alapú joghurttal helyettesíthetjük.
  • Fűszerek variálása: A köménymagot elhagyhatjuk, vagy más fűszerekkel, például majoránnával is kísérletezhetünk.

A gombapörkölt egy sokoldalú és könnyen elkészíthető étel, amely mindenki számára élvezetes lehet.

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow