Cukkinipesztó
A cukkinipesztó egy ízletes és egészséges alternatíva a hagyományos bazsalikomos pestóhoz. Könnyen elkészíthető, és kiválóan alkalmas tészták, szendvicsek, saláták vagy akár grillezett húsok mellé. Ráadásul, a cukkinipesztó tele van vitaminnal és tápanyagokkal, így bátran fogyaszthatják azok is, akik egészségesebb életmódra törekednek. Nézzük, hogyan készíthetjük el ezt a finom zöldséges mártást!
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű cukkini
- 50 g friss bazsalikom
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g fenyőmag (vagy dió, mandula)
- 50 g reszelt parmezán sajt
- 100 ml extra szűz olívaolaj
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
-
Előkészítés:
- Mossuk meg a cukkiniket, majd vágjuk vékony szeletekre vagy kockákra. Ha a cukkini héja kemény, hámozzuk meg előtte.
- A bazsalikomot is alaposan mossuk meg, majd szárítsuk meg.
-
Fenyőmag pirítása:
- Egy száraz serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a fenyőmagot, amíg aranybarnára nem sül. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz az íze.
-
Cukkini párolása:
- Egy serpenyőben hevítsünk egy kevés olívaolajat, majd adjuk hozzá a cukkinit. Pároljuk addig, amíg megpuhul, de még roppanós marad. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe. Ezután hagyjuk kihűlni.
-
Pestó elkészítése:
- Egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe tegyük bele a párolt cukkinit, a bazsalikomot, a fokhagymát, a pirított fenyőmagot és a reszelt parmezánt.
- Indítsuk el a gépet, és folyamatosan adjuk hozzá az olívaolajat, amíg krémes állagú pestót nem kapunk. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá még egy kevés olívaolajat vagy egy kis vizet.
- Ízesítsük sóval, borssal és citromlével.
-
Tálalás:
- A kész cukkinipesztót tésztával összekeverve, friss kenyérre kenve vagy grillezett zöldségekkel, húsokkal tálalhatjuk. Frissen fogyasztva a legfinomabb, de légmentesen záródó edényben, hűtőszekrényben 2-3 napig is eláll.
Tippek és Variációk:
- Sajtos variáció: Keverjünk a pestóba egy kevés kecskesajtot vagy ricottát a még krémesebb állagért.
- Diómentes változat: Ha allergiásak vagyunk a diófélékre, a fenyőmagot helyettesíthetjük napraforgómaggal vagy szezámmaggal.
- Vegán opció: Hagyjuk ki a parmezánt, vagy használjunk vegán sajtot helyette.
A cukkinipesztó nemcsak egészséges és finom, de kreatív módja annak is, hogy több zöldséget csempésszünk a mindennapi étrendünkbe. Próbáljuk ki ezt a receptet, és varázsoljuk újjá a megszokott ételeinket!
Mi a reakciód?