Cukkinipesztó

Cukkinipesztó

A cukkinipesztó egy ízletes és egészséges alternatíva a hagyományos bazsalikomos pestóhoz. Könnyen elkészíthető, és kiválóan alkalmas tészták, szendvicsek, saláták vagy akár grillezett húsok mellé. Ráadásul, a cukkinipesztó tele van vitaminnal és tápanyagokkal, így bátran fogyaszthatják azok is, akik egészségesebb életmódra törekednek. Nézzük, hogyan készíthetjük el ezt a finom zöldséges mártást!

2024-07-04 22:02
 0

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű cukkini
  • 50 g friss bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g fenyőmag (vagy dió, mandula)
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • 100 ml extra szűz olívaolaj
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

  1. Előkészítés:

    • Mossuk meg a cukkiniket, majd vágjuk vékony szeletekre vagy kockákra. Ha a cukkini héja kemény, hámozzuk meg előtte.
    • A bazsalikomot is alaposan mossuk meg, majd szárítsuk meg.
  2. Fenyőmag pirítása:

    • Egy száraz serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a fenyőmagot, amíg aranybarnára nem sül. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz az íze.
  3. Cukkini párolása:

    • Egy serpenyőben hevítsünk egy kevés olívaolajat, majd adjuk hozzá a cukkinit. Pároljuk addig, amíg megpuhul, de még roppanós marad. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe. Ezután hagyjuk kihűlni.
  4. Pestó elkészítése:

    • Egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe tegyük bele a párolt cukkinit, a bazsalikomot, a fokhagymát, a pirított fenyőmagot és a reszelt parmezánt.
    • Indítsuk el a gépet, és folyamatosan adjuk hozzá az olívaolajat, amíg krémes állagú pestót nem kapunk. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá még egy kevés olívaolajat vagy egy kis vizet.
    • Ízesítsük sóval, borssal és citromlével.
  5. Tálalás:

    • A kész cukkinipesztót tésztával összekeverve, friss kenyérre kenve vagy grillezett zöldségekkel, húsokkal tálalhatjuk. Frissen fogyasztva a legfinomabb, de légmentesen záródó edényben, hűtőszekrényben 2-3 napig is eláll.

Tippek és Variációk:

  • Sajtos variáció: Keverjünk a pestóba egy kevés kecskesajtot vagy ricottát a még krémesebb állagért.
  • Diómentes változat: Ha allergiásak vagyunk a diófélékre, a fenyőmagot helyettesíthetjük napraforgómaggal vagy szezámmaggal.
  • Vegán opció: Hagyjuk ki a parmezánt, vagy használjunk vegán sajtot helyette.

A cukkinipesztó nemcsak egészséges és finom, de kreatív módja annak is, hogy több zöldséget csempésszünk a mindennapi étrendünkbe. Próbáljuk ki ezt a receptet, és varázsoljuk újjá a megszokott ételeinket!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow