Padlizsánkrém

Padlizsánkrém

A padlizsánkrém, más néven aubergine caviar, egy finom és egészséges mediterrán krém, amely tökéletesen illik friss kenyérre, pirítósra, de akár zöldségekhez vagy húsokhoz is fogyasztható. Ebben a cikkben megosztom veletek a klasszikus padlizsánkrém receptjét, amely könnyen elkészíthető és garantáltan nagy sikert arat a családi és baráti összejöveteleken.

2024-06-30 09:50
 0

Hozzávalók

  • 2 nagy padlizsán
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál tahini (szezámmagkrém)
  • Só és bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés

1. A padlizsán előkészítése

A padlizsánkrém alapja természetesen a padlizsán. Először melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Míg a sütő melegszik, mossuk meg a padlizsánokat és szurkáljuk meg őket néhány helyen egy villával. Ez segít elkerülni, hogy a padlizsánok szétrepedjenek a sütés során.

2. Padlizsán sütése

Helyezzük a padlizsánokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük őket körülbelül 40-50 percig, amíg a héjuk ráncos és a belsejük teljesen puha nem lesz. A padlizsánokat időnként forgassuk meg, hogy egyenletesen süljön.

3. A padlizsán húsa

Miután a padlizsánok megsültek, hagyjuk őket kicsit hűlni, majd vágjuk félbe és egy kanál segítségével kaparjuk ki a belsejüket. A padlizsán húsát tegyük egy nagy tálba.

4. A krém elkészítése

A padlizsán húsához adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a citrom levét, az olívaolajat, és a tahinit. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Egy botmixer vagy konyhai robotgép segítségével pürésítsük az egészet, amíg sima és krémes állagot nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés olívaolajat vagy citromlevet, hogy a kívánt állagot elérjük.

5. Tálalás

A kész padlizsánkrémet tegyük egy tálba, majd szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel. Azonnal tálalhatjuk friss kenyérrel, pitával vagy zöldséghasábokkal.

Tippek és variációk

  • Füstölt íz: Ha szeretnénk egy kis extra füstölt ízt adni a krémhez, a padlizsánt grillen vagy nyílt lángon is megsüthetjük, mielőtt a sütőben befejeznénk a sütést.
  • Krémsajt hozzáadása: Egy kevés krémsajttal még gazdagabbá és krémesebbé tehetjük a padlizsánkrémet.
  • Fűszerek variálása: A klasszikus ízek mellett kipróbálhatunk különböző fűszereket, mint például kömény, koriander vagy édes paprika.

A padlizsánkrém egy egyszerű, de annál finomabb étel, amely tökéletes választás lehet előételként vagy snackként. Az otthon elkészített változat garantáltan ízletesebb és egészségesebb, mint a boltban kapható verziók. Jó étvágyat kívánok!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow