A Moussaka: Az autentikus görög rakott padlizsán receptje

A Moussaka: Az autentikus görög rakott padlizsán receptje

A moussaka, a görög konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása, egy ízletes rakott étel, amely padlizsánból, darált húsból és besamelmártásból készül. Ez a tradicionális recept kiváló választás lehet családi összejövetelekre vagy különleges alkalmakra. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítheted el otthon ezt az ínycsiklandó ételt.

2024-07-06 21:03
 0

Hozzávalók

Padlizsán réteghez:
  • 2-3 közepes padlizsán
  • Olívaolaj
Húsos réteghez:
  • 500 g darált bárány- vagy marhahús
  • 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 400 g konzerv paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 csokor friss petrezselyem, apróra vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
Besamel mártáshoz:
  • 50 g vaj
  • 50 g liszt
  • 500 ml tej
  • 1 tojás
  • 100 g reszelt parmezán sajt
  • Egy csipet szerecsendió
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés

Padlizsán réteg:
  1. A padlizsánokat vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, és 30 percig állni hagyjuk, hogy a keserű íz eltávozzon.
  2. A szeleteket leöblítjük, majd papírtörlővel megszárítjuk.
  3. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és a padlizsán szeleteket mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Félretesszük.
Húsos réteg:
  1. Egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pár percig pirítjuk, amíg megpuhulnak.
  2. Hozzáadjuk a darált húst, és közepes lángon addig sütjük, amíg barnára pirul.
  3. Belekeverjük a paradicsomkonzervet, a paradicsompürét, a fahéjat, a szerecsendiót, sót, borsot, és a petrezselymet. Lassú tűzön, időnként megkeverve, 20-30 percig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik.
Besamel mártás:
  1. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett, pár percig pirítjuk.
  2. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy sima mártást kapjunk.
  3. Hozzáadjuk a szerecsendiót, a sót és a borsot, majd levesszük a tűzről.
  4. Amikor kicsit kihűlt, belekeverjük a tojást és a reszelt parmezánt.
Összeállítás és sütés:
  1. Egy tepsit enyhén kiolajozunk, majd az aljára egy réteg sült padlizsánt helyezünk.
  2. A padlizsánrétegre egyenletesen rákenjük a húsos keveréket.
  3. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg elfogynak a hozzávalók, a tetejére padlizsánréteg kerüljön.
  4. Végül a tetejére öntjük a besamel mártást, és egy spatulával egyenletesen elsimítjuk.
  5. 180°C-ra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül.

Tálalás

A moussakát hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk. Friss salátával vagy görög joghurttal kiválóan harmonizál.

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow