Paradicsomos töltött paprika: Egy magyar klasszikus recept

Paradicsomos töltött paprika: Egy magyar klasszikus recept

Az édes, zamatos paradicsomszószban főtt, hússal és rizzsel töltött paprika nemcsak finom, hanem tápláló és egyszerűen elkészíthető. Lássuk, hogyan készíthetjük el ezt a hagyományos fogást!

2024-06-29 23:00
 0

Hozzávalók (4 személyre)

  • 8 közepes méretű paprika
  • 500 g darált sertéshús
  • 150 g rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 liter paradicsompüré vagy 1 kg friss paradicsom
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál liszt (a szósz sűrítéséhez)
  • Víz (szükség szerint)

Elkészítés

  1. Előkészületek:

    • A paprikákat megmossuk, tetejüket levágjuk, magházukat és ereiket eltávolítjuk.
    • A rizst enyhén sós vízben félig megfőzzük, majd leszűrjük és félretesszük hűlni.
  2. Töltelék elkészítése:

    • A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk.
    • Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd üvegesre pirítjuk a hagymát és fokhagymát.
    • A pirított hagymához hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg kifehéredik.
    • A húshoz hozzákeverjük a félig megfőtt rizst, a tojást és az apróra vágott petrezselymet.
    • Sóval és borssal ízesítjük a tölteléket.
  3. Paprikák töltése:

    • A paprikákba beletöltjük a húsos-rizses keveréket, ügyelve arra, hogy ne töltsük túl szorosan, mert a rizs még duzzadni fog főzés közben.
  4. Paradicsomszósz elkészítése:

    • Ha friss paradicsomot használunk, először meghámozzuk, majd turmixoljuk vagy apróra vágjuk.
    • Egy nagy lábasban felforraljuk a paradicsompürét vagy a turmixolt paradicsomot.
    • Ízesítjük cukorral, sóval és borssal.
    • Ha szükséges, egy kevés vízzel hígítjuk.
  5. Főzés:

    • A megtöltött paprikákat óvatosan a paradicsomszószba helyezzük.
    • Lefedve, alacsony hőfokon főzzük kb. 45-60 percig, amíg a paprikák megpuhulnak és az ízek összeérnek.
  6. Sűrítés:

    • Ha szükséges, a főzés végén a szószt egy kevés liszttel sűríthetjük. Ehhez a lisztet kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a forró paradicsomszószhoz, és néhány percig forraljuk.

Tálalás

A paradicsomos töltött paprikát frissen, forrón tálaljuk. Mellé kínálhatunk friss kenyeret vagy akár főtt burgonyát is. A töltött paprika másnap is kiváló, hiszen az ízek tovább érnek, és az étel még finomabb lesz.

Tippek és Variációk

  • Vegetáriánus változat: A darált húst helyettesíthetjük főtt lencsével vagy gombával, így egy ízletes vegetáriánus verziót kapunk.
  • Fűszerezés: A hagyományos ízek mellett próbáljuk ki egy kis füstölt paprika, bazsalikom vagy oregánó hozzáadásával is.
  • Rizs helyett: A rizs helyett használhatunk bulgurt vagy quinoát is a töltelékben.

A paradicsomos töltött paprika egy igazi családi kedvenc, amelyet érdemes minden nyáron elkészíteni. Próbálja ki Ön is ezt a klasszikus receptet, és élvezze a magyar konyha egyik gyöngyszemét!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow