Paradicsomos töltött paprika: Egy magyar klasszikus recept
Az édes, zamatos paradicsomszószban főtt, hússal és rizzsel töltött paprika nemcsak finom, hanem tápláló és egyszerűen elkészíthető. Lássuk, hogyan készíthetjük el ezt a hagyományos fogást!
Hozzávalók (4 személyre)
- 8 közepes méretű paprika
- 500 g darált sertéshús
- 150 g rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- Só, bors ízlés szerint
- 1 liter paradicsompüré vagy 1 kg friss paradicsom
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál liszt (a szósz sűrítéséhez)
- Víz (szükség szerint)
Elkészítés
-
Előkészületek:
- A paprikákat megmossuk, tetejüket levágjuk, magházukat és ereiket eltávolítjuk.
- A rizst enyhén sós vízben félig megfőzzük, majd leszűrjük és félretesszük hűlni.
-
Töltelék elkészítése:
- A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd üvegesre pirítjuk a hagymát és fokhagymát.
- A pirított hagymához hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg kifehéredik.
- A húshoz hozzákeverjük a félig megfőtt rizst, a tojást és az apróra vágott petrezselymet.
- Sóval és borssal ízesítjük a tölteléket.
-
Paprikák töltése:
- A paprikákba beletöltjük a húsos-rizses keveréket, ügyelve arra, hogy ne töltsük túl szorosan, mert a rizs még duzzadni fog főzés közben.
-
Paradicsomszósz elkészítése:
- Ha friss paradicsomot használunk, először meghámozzuk, majd turmixoljuk vagy apróra vágjuk.
- Egy nagy lábasban felforraljuk a paradicsompürét vagy a turmixolt paradicsomot.
- Ízesítjük cukorral, sóval és borssal.
- Ha szükséges, egy kevés vízzel hígítjuk.
-
Főzés:
- A megtöltött paprikákat óvatosan a paradicsomszószba helyezzük.
- Lefedve, alacsony hőfokon főzzük kb. 45-60 percig, amíg a paprikák megpuhulnak és az ízek összeérnek.
-
Sűrítés:
- Ha szükséges, a főzés végén a szószt egy kevés liszttel sűríthetjük. Ehhez a lisztet kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a forró paradicsomszószhoz, és néhány percig forraljuk.
Tálalás
A paradicsomos töltött paprikát frissen, forrón tálaljuk. Mellé kínálhatunk friss kenyeret vagy akár főtt burgonyát is. A töltött paprika másnap is kiváló, hiszen az ízek tovább érnek, és az étel még finomabb lesz.
Tippek és Variációk
- Vegetáriánus változat: A darált húst helyettesíthetjük főtt lencsével vagy gombával, így egy ízletes vegetáriánus verziót kapunk.
- Fűszerezés: A hagyományos ízek mellett próbáljuk ki egy kis füstölt paprika, bazsalikom vagy oregánó hozzáadásával is.
- Rizs helyett: A rizs helyett használhatunk bulgurt vagy quinoát is a töltelékben.
A paradicsomos töltött paprika egy igazi családi kedvenc, amelyet érdemes minden nyáron elkészíteni. Próbálja ki Ön is ezt a klasszikus receptet, és élvezze a magyar konyha egyik gyöngyszemét!
Mi a reakciód?