Tökfőzelék

Tökfőzelék

A tökfőzelék egy klasszikus magyar étel, amelyet sokan szeretnek és gyakran készítenek el otthon. Egyszerű, ízletes és egészséges fogás, amelyet könnyű elkészíteni.

2024-06-28 21:41
 0

Hozzávalók:

  • 1 kg gyalult tök (lehet fagyasztott vagy friss)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 csokor kapor (friss vagy szárított)
  • 1 teáskanál ecet vagy citromlé
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Előkészítés: Ha friss tököt használunk, először meg kell hámozni, majd gyalulni. Ha fagyasztott gyalult tököt használunk, egyszerűen csak olvasszuk ki.

  2. Hagyma és fokhagyma előkészítése: A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát pedig összezúzzuk vagy finomra vágjuk.

  3. Hagyma pirítása: Egy nagyobb lábosban felhevítjük az olajat vagy zsírt, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Addig pirítjuk, amíg üveges nem lesz.

  4. Tök hozzáadása: A hagymához adjuk a gyalult tököt és a fokhagymát, majd alaposan összekeverjük. Egy kevés vizet adunk hozzá, hogy a tök könnyebben megpuhuljon, de ne legyen túl leveses.

  5. Fűszerezés: Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd hozzáadjuk a finomra vágott kaprot. Az ecetet vagy citromlevet is ekkor adjuk hozzá, hogy a tök megtartsa szép színét és friss ízét.

  6. Liszt hozzáadása: Amikor a tök már megpuhult, megszórjuk a liszttel, és jól összekeverjük. Ezzel sűrítjük be a főzeléket. Pár percig főzzük, hogy a liszt íze eltűnjön.

  7. Tejfölös habarás: A tejfölt egy kis tálban simára keverjük a tejjel, majd óvatosan a tökös alaphoz adjuk. Ezzel krémesebbé és gazdagabbá tesszük a főzeléket.

  8. Utolsó simítások: Alaposan keverjük össze, és még pár percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek. Ha szükséges, még egy kis sóval vagy borssal ízesítjük.

  9. Tálalás: A tökfőzeléket forrón tálaljuk, magában vagy különböző feltétekkel, mint például pörkölt, fasírt, sült virsli vagy tükörtojás.

Tippek és variációk:

  • Ha diétásabb változatot szeretnénk, a tejfölt helyettesíthetjük görög joghurttal vagy akár teljesen kihagyhatjuk.
  • A kaprot más zöldfűszerekkel is helyettesíthetjük, például petrezselyemmel vagy snidlinggel.
  • A tökfőzelék nagyszerű előre elkészíthető étel, ami másnapra még jobban összeérik, így akár nagyobb adagban is megfőzhetjük és a hűtőben tárolhatjuk.

A tökfőzelék egy egyszerű, mégis ízletes és tápláló étel, amely a magyar konyha egyik alapdarabja. Készítsük el bátran otthon, és élvezzük a hagyományos ízeket!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow