Cukkinis tökfőzelék

Cukkinis tökfőzelék

A cukkinis tökfőzelék egy könnyű, nyárias étel, amely gyorsan elkészíthető és kiválóan illeszkedik a kiegyensúlyozott étrendhez. Ez az egyszerű, de ízletes főzelék ideális választás lehet mind a vegetáriánusok, mind a húsimádók számára. Lássuk, hogyan készíthetjük el!

2024-07-04 22:12
 0

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű cukkini
  • 1 közepes méretű főzőtök
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl vagy növényi alapú krém
  • 1 liter zöldségleves alaplé
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 csokor friss kapor (opcionális)

Elkészítés:

  1. Előkészítés: Mossuk meg alaposan a cukkinit és a tököt. Hámozzuk meg a tököt, a cukkinit viszont hagyjuk héjastul, hogy megőrizze a textúráját. Mindkettőt vágjuk kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel.

  2. Párolás: Egy nagyobb lábosban hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá az aprított vöröshagymát. Pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Pirítsuk további egy percig, vigyázva, hogy a fokhagyma ne égjen meg.

  3. Zöldségek hozzáadása: Tegyük bele a lábosba a kockára vágott cukkinit és tököt. Keverjük össze a hagymás alapanyagokkal, majd pároljuk 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak.

  4. Sűrítés: Szórjuk meg a zöldségeket a liszttel, majd alaposan keverjük össze, hogy a liszt egyenletesen eloszoljon. Öntsük fel az alaplével, és folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Amint forrni kezd, csökkentsük a hőt, és főzzük tovább 10-15 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

  5. Tejföl hozzáadása: Vegyük le a főzeléket a tűzről, és keverjük bele a tejfölt vagy a növényi alapú krémet. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd visszahelyezve a tűzre, melegítsük át, de már ne forraljuk.

  6. Tálalás: Ha szeretnénk, adjunk hozzá frissen aprított kaprot, amely nemcsak ízesíti, hanem szép színt is ad a főzeléknek. Tálaljuk forrón, akár friss kenyérrel vagy pirítóssal.

Tippek és variációk:

  • Vegetáriánus verzió: Használjunk növényi alapú krémet a tejföl helyett, így a főzelék vegánbarát lesz.
  • Gazdagabb íz: Adhatunk hozzá egy kis reszelt parmezánt vagy más kemény sajtot a végén, hogy gazdagabb ízvilágot kapjunk.
  • Köretként: A cukkinis tökfőzelék remekül illik sült csirke vagy hal mellé is, de akár egy könnyű ebédként is megállja a helyét.

Ez a recept nemcsak finom és tápláló, hanem rendkívül sokoldalú is. Próbálja ki bátran, és alakítsa saját ízlése szerint!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow