Borsófőzelék
A borsófőzelék egy igazán klasszikus magyar étel, amely a legtöbb család asztalán gyakran megfordul. Egyszerűsége ellenére rendkívül ízletes és tápláló fogás, amely könnyedén elkészíthető. Ebben a cikkben bemutatjuk a hagyományos borsófőzelék receptjét lépésről lépésre.
Hozzávalók
A borsófőzelék elkészítéséhez az alábbi alapanyagokra lesz szükséged:
- 500 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 dl tejföl
- 1 dl tej
- 1 csokor friss petrezselyem
- Só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor (elhagyható)
Elkészítés
-
Előkészítés
- A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Ha friss zöldborsót használunk, mossuk meg és csepegtessük le.
-
Párolás
- Egy közepes lábosban felhevítjük az olajat vagy zsírt, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Közepes lángon üvegesre pároljuk.
- Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a fokhagymát, és további 1-2 percig pároljuk.
-
Paprikás rántás készítése
- Meghintjük a liszttel, és folyamatosan kevergetve világosra pirítjuk. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Gyorsan elkeverjük, hogy a paprika ne égjen meg, majd visszahelyezzük a tűzre.
-
Borsó hozzáadása
- Hozzáadjuk a zöldborsót, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és hozzáadjuk a cukrot, ha használunk. Kevergetve felforraljuk.
-
Főzés
- Lassú tűzön, fedő alatt kb. 15-20 percig főzzük, amíg a borsó megpuhul. Ha szükséges, közben pótoljuk a vizet.
-
Habart sűrítés
- Közben egy kis tálban elkeverjük a tejfölt és a tejet, majd hozzáadjuk egy kevés forró főzőlevet, hogy hőkiegyenlítést végezzünk. A habarást folyamatos keverés mellett a borsófőzelékhez adjuk.
-
Befejezés
- További 5 percig főzzük, hogy a főzelék besűrűsödjön. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és még egyszer átkeverjük.
-
Tálalás
- A borsófőzeléket forrón tálaljuk. Kínálhatjuk főtt tojással, sült virslivel, pörkölttel vagy tükörtojással.
Tippek és variációk
- Tejföl nélküli változat: Ha könnyebb főzeléket szeretnél, tejföl helyett használj csak tejet vagy növényi tejet.
- Gluténmentes változat: A liszt helyett használj gluténmentes keményítőt vagy rizslisztet a sűrítéshez.
- Gazdagabb ízvilág: Egy kevés füstölt szalonnát is piríthatsz a hagymával együtt az elején, hogy még ízletesebb legyen a főzelék.
A borsófőzelék remek választás, ha egy egyszerű, mégis laktató ételt szeretnél készíteni. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a hagyományos magyar konyha egyik kedvencét!
Mi a reakciód?