Borsófőzelék

Borsófőzelék

A borsófőzelék egy igazán klasszikus magyar étel, amely a legtöbb család asztalán gyakran megfordul. Egyszerűsége ellenére rendkívül ízletes és tápláló fogás, amely könnyedén elkészíthető. Ebben a cikkben bemutatjuk a hagyományos borsófőzelék receptjét lépésről lépésre.

2024-06-28 21:38
 0

Hozzávalók

A borsófőzelék elkészítéséhez az alábbi alapanyagokra lesz szükséged:

  • 500 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor (elhagyható)

Elkészítés

  1. Előkészítés

    • A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Ha friss zöldborsót használunk, mossuk meg és csepegtessük le.
  2. Párolás

    • Egy közepes lábosban felhevítjük az olajat vagy zsírt, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Közepes lángon üvegesre pároljuk.
    • Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a fokhagymát, és további 1-2 percig pároljuk.
  3. Paprikás rántás készítése

    • Meghintjük a liszttel, és folyamatosan kevergetve világosra pirítjuk. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Gyorsan elkeverjük, hogy a paprika ne égjen meg, majd visszahelyezzük a tűzre.
  4. Borsó hozzáadása

    • Hozzáadjuk a zöldborsót, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és hozzáadjuk a cukrot, ha használunk. Kevergetve felforraljuk.
  5. Főzés

    • Lassú tűzön, fedő alatt kb. 15-20 percig főzzük, amíg a borsó megpuhul. Ha szükséges, közben pótoljuk a vizet.
  6. Habart sűrítés

    • Közben egy kis tálban elkeverjük a tejfölt és a tejet, majd hozzáadjuk egy kevés forró főzőlevet, hogy hőkiegyenlítést végezzünk. A habarást folyamatos keverés mellett a borsófőzelékhez adjuk.
  7. Befejezés

    • További 5 percig főzzük, hogy a főzelék besűrűsödjön. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és még egyszer átkeverjük.
  8. Tálalás

    • A borsófőzeléket forrón tálaljuk. Kínálhatjuk főtt tojással, sült virslivel, pörkölttel vagy tükörtojással.

Tippek és variációk

  • Tejföl nélküli változat: Ha könnyebb főzeléket szeretnél, tejföl helyett használj csak tejet vagy növényi tejet.
  • Gluténmentes változat: A liszt helyett használj gluténmentes keményítőt vagy rizslisztet a sűrítéshez.
  • Gazdagabb ízvilág: Egy kevés füstölt szalonnát is piríthatsz a hagymával együtt az elején, hogy még ízletesebb legyen a főzelék.

A borsófőzelék remek választás, ha egy egyszerű, mégis laktató ételt szeretnél készíteni. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a hagyományos magyar konyha egyik kedvencét!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow