Szalontüdő
A szalontüdő (más néven savanyú tüdő) egy régi, hagyományos magyar étel, amely a disznó vagy borjú tüdejéből készül. Ez az étel egy különleges helyet foglal el a magyar konyhában, és bár manapság már ritkábban találkozunk vele, a vidéki vendéglőkben és egyes hagyományőrző családoknál még mindig népszerű. Az alábbiakban bemutatjuk a szalontüdő klasszikus receptjét, amely generációkon át öröklődött.
Hozzávalók
- 500 g disznó- vagy borjútüdő
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 babérlevél
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál ecet
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés
-
Előkészítés: A tüdőt alaposan mossuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra. Egy nagyobb edényben forraljunk vizet, és tegyük bele a tüdődarabokat. Főzzük őket kb. 10 percig, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
-
Párolás: A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel a zsírt vagy olajat, majd adjuk hozzá az aprított hagymát és fokhagymát. Puhítsuk üvegesre, de ne pirítsuk meg.
-
Tüdő hozzáadása: Adjuk hozzá a tüdődarabokat a serpenyőbe, és pároljuk őket együtt néhány percig. Szórjuk rá a lisztet, keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a pirospaprikát is.
-
Főzés: Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a tüdőt, majd tegyük bele a babérlevelet. Lassú tűzön főzzük kb. 1 órán keresztül, amíg a tüdő teljesen megpuhul. Közben időnként keverjük meg, és ha szükséges, pótoljuk a vizet.
-
Tejfölös habarás: Amikor a tüdő megpuhult, keverjük össze a tejfölt az ecettel, majd adjuk hozzá az ételhez. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Főzzük még néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.
-
Tálalás: A szalontüdőt frissen, forrón tálaljuk. Díszítsük friss, aprított petrezselyemmel. Köretként friss kenyér, főtt krumpli vagy nokedli illik hozzá.
Tipp
- A szalontüdő íze intenzívebbé válik, ha előző nap elkészítjük, és másnap fogyasztjuk. Így az ízek jobban összeérnek.
- Aki nem kedveli a túl savanyú ízt, csökkentheti az ecet mennyiségét vagy el is hagyhatja.
A szalontüdő egy igazi különlegesség, amely a magyar konyha régi, vidéki hagyományait idézi. Érdemes kipróbálni, és ezzel egy kis darabot visszahozni a múltból a jelenbe. Jó étvágyat kívánunk!
Mi a reakciód?