Szalontüdő

Szalontüdő

A szalontüdő (más néven savanyú tüdő) egy régi, hagyományos magyar étel, amely a disznó vagy borjú tüdejéből készül. Ez az étel egy különleges helyet foglal el a magyar konyhában, és bár manapság már ritkábban találkozunk vele, a vidéki vendéglőkben és egyes hagyományőrző családoknál még mindig népszerű. Az alábbiakban bemutatjuk a szalontüdő klasszikus receptjét, amely generációkon át öröklődött.

2024-06-29 09:59
 0

Hozzávalók

  • 500 g disznó- vagy borjútüdő
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál ecet
  • Só és bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés

  1. Előkészítés: A tüdőt alaposan mossuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra. Egy nagyobb edényben forraljunk vizet, és tegyük bele a tüdődarabokat. Főzzük őket kb. 10 percig, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.

  2. Párolás: A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel a zsírt vagy olajat, majd adjuk hozzá az aprított hagymát és fokhagymát. Puhítsuk üvegesre, de ne pirítsuk meg.

  3. Tüdő hozzáadása: Adjuk hozzá a tüdődarabokat a serpenyőbe, és pároljuk őket együtt néhány percig. Szórjuk rá a lisztet, keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a pirospaprikát is.

  4. Főzés: Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a tüdőt, majd tegyük bele a babérlevelet. Lassú tűzön főzzük kb. 1 órán keresztül, amíg a tüdő teljesen megpuhul. Közben időnként keverjük meg, és ha szükséges, pótoljuk a vizet.

  5. Tejfölös habarás: Amikor a tüdő megpuhult, keverjük össze a tejfölt az ecettel, majd adjuk hozzá az ételhez. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Főzzük még néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.

  6. Tálalás: A szalontüdőt frissen, forrón tálaljuk. Díszítsük friss, aprított petrezselyemmel. Köretként friss kenyér, főtt krumpli vagy nokedli illik hozzá.

Tipp

  • A szalontüdő íze intenzívebbé válik, ha előző nap elkészítjük, és másnap fogyasztjuk. Így az ízek jobban összeérnek.
  • Aki nem kedveli a túl savanyú ízt, csökkentheti az ecet mennyiségét vagy el is hagyhatja.

A szalontüdő egy igazi különlegesség, amely a magyar konyha régi, vidéki hagyományait idézi. Érdemes kipróbálni, és ezzel egy kis darabot visszahozni a múltból a jelenbe. Jó étvágyat kívánunk!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow