Tejfölös uborkasaláta

Tejfölös uborkasaláta

A tejfölös uborkasaláta egy klasszikus magyar étel, amely frissítő és ízletes kiegészítője lehet bármilyen főételnek. Az egyszerűen elkészíthető saláta alapanyagai könnyen beszerezhetők, és a recept gyorsan elkészíthető. Az alábbiakban bemutatom a hagyományos tejfölös uborkasaláta receptjét.

2024-06-29 09:56
 0

Hozzávalók

  • 2 közepes méretű kígyóuborka
  • 1 teáskanál só
  • 200 ml tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál ecet (10%-os)
  • 1 teáskanál cukor
  • Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Piros paprika a díszítéshez (elhagyható)

Elkészítés

  1. Uborka előkészítése: Mossuk meg alaposan az uborkákat, majd hámozzuk meg őket. Az uborkákat vékony szeletekre vágjuk vagy legyaluljuk. A vékony szeletek segítenek abban, hogy az uborka jól átvegye a fűszerek ízét.

  2. Sózás: Az uborkaszeleteket helyezzük egy nagyobb tálba, és szórjuk meg a sóval. Hagyjuk állni 15-20 percig, hogy az uborka levet eresszen. Ezáltal a saláta nem lesz túl vizes.

  3. Lé leöntése: Az állás után az uborkák által eresztett levet leöntjük. Az uborkákat enyhén kinyomkodjuk, hogy a felesleges nedvességet eltávolítsuk.

  4. Tejfölös öntet elkészítése: Egy kisebb tálban keverjük össze a tejfölt, az apróra zúzott fokhagymát, az ecetet, a cukrot és a frissen őrölt fekete borsot. Az öntetet jól elkeverjük, hogy egységes állagot kapjunk.

  5. Saláta összeállítása: Az uborkaszeleteket egy nagyobb tálba tesszük, majd ráöntjük a tejfölös öntetet. Az egészet alaposan összeforgatjuk, hogy az uborkák mindenhol jól át legyenek vonva az öntettel.

  6. Díszítés és tálalás: A salátát tálalás előtt legalább 30 percre hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt megszórhatjuk egy kevés piros paprikával a tetejét a szép színkontraszt érdekében.

Tipp

  • Variációk: A tejfölös uborkasalátát ízlés szerint tovább gazdagíthatjuk apróra vágott friss kaporral vagy petrezselyemmel. Egy kis vöröshagyma vagy újhagyma is remekül passzol hozzá.
  • Tálalás: Ez a saláta kiválóan illik húsételek mellé, például rántott húsokhoz, grillezett csirkéhez vagy sült kolbászhoz. Nyári grillpartik elengedhetetlen kísérője lehet.

A tejfölös uborkasaláta nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen az uborka rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, míg a tejföl jó kalciumforrás. Próbálja ki ezt a könnyű és ízletes receptet, és garantáltan sikert arat a család és barátok körében!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow