Bolognai spagetti: Az olasz konyha klasszikusa
A bolognai spagetti egyike azoknak az ételeknek, amelyek a világ minden táján elismertek és szeretettek. Bár a recept eredetileg az olasz Bologna városából származik, mára számos változata létezik, amelyek mindegyike saját egyedi ízvilágot kínál.
Hozzávalók:
- 500 g spagetti tészta
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 sárgarépa, reszelve
- 1 szár zeller, apróra vágva
- 500 g darált marhahús
- 400 g konzerv darabolt paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 150 ml vörösbor (elhagyható)
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor (opcionális)
- 100 ml tej vagy tejszín
- Friss petrezselyem és reszelt parmezán sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
-
Előkészítés: A hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert apróra vágjuk. Előkészítjük a többi hozzávalót is, hogy minden kéznél legyen.
-
Pirítás: Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat közepes hőfokon. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd puhára pirítjuk, kb. 5 perc alatt. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és az apróra vágott zellert, majd további 5 percig pirítjuk.
-
Hús hozzáadása: Hozzáadjuk a darált marhahúst a serpenyőbe, és addig főzzük, amíg minden oldala barnára sül. Ez kb. 10 percet vesz igénybe. Közben ügyeljünk rá, hogy a hús ne álljon össze nagy darabokban.
-
Szósz készítése: Amikor a hús megsült, hozzáadjuk a paradicsompürét és a darabolt paradicsomot. Ha használunk vörösbort, most adjuk hozzá. Ízesítjük szárított oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal. Ha a paradicsom túl savanyú, hozzáadhatunk egy teáskanál cukrot is. Lefedve lassú tűzön főzzük kb. 30-40 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
-
Tej hozzáadása: A főzés vége felé hozzáadjuk a tejet vagy tejszínt, hogy a szósz selymesebb legyen. Jól elkeverjük és további 10 percig főzzük.
-
Tészta főzése: Közben a spagetti tésztát sós, forró vízben az utasításoknak megfelelően al dente állagúra főzzük. Leszűrjük, de egy kevés főzővizet félreteszünk.
-
Tálalás: A spagettit összekeverjük a bolognai szósszal, ha szükséges, egy kis főzővizet adhatunk hozzá, hogy krémesebb legyen. Tálaláskor friss petrezselyemmel és reszelt parmezán sajttal díszítjük.
Tippek és variációk:
- Húsvariációk: A marhahús mellett használhatunk darált sertéshúst, pulykát vagy akár egy vegán változatot is.
- Zöldségek: Ízlés szerint adhatunk hozzá más zöldségeket is, mint például gomba vagy paprika.
- Fűszerek: Próbáljuk ki friss fűszerekkel, mint a friss bazsalikom és oregánó, amelyek intenzívebb ízt adnak az ételnek.
Befejezés
A bolognai spagetti tökéletes választás egy családi vacsorához vagy baráti összejövetelhez. Ez a recept nem csak ízletes, de viszonylag egyszerűen elkészíthető, így kezdő szakácsok számára is ideális. Élvezzük az olasz konyha varázsát és kényeztessük szeretteinket ezzel a klasszikus étellel! Buon appetito!
Mi a reakciód?