Bolognai spagetti: Az olasz konyha klasszikusa

Bolognai spagetti: Az olasz konyha klasszikusa

A bolognai spagetti egyike azoknak az ételeknek, amelyek a világ minden táján elismertek és szeretettek. Bár a recept eredetileg az olasz Bologna városából származik, mára számos változata létezik, amelyek mindegyike saját egyedi ízvilágot kínál.

2024-07-05 11:33
 0

Hozzávalók:

  • 500 g spagetti tészta
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 sárgarépa, reszelve
  • 1 szár zeller, apróra vágva
  • 500 g darált marhahús
  • 400 g konzerv darabolt paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 150 ml vörösbor (elhagyható)
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor (opcionális)
  • 100 ml tej vagy tejszín
  • Friss petrezselyem és reszelt parmezán sajt a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Előkészítés: A hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert apróra vágjuk. Előkészítjük a többi hozzávalót is, hogy minden kéznél legyen.

  2. Pirítás: Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat közepes hőfokon. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd puhára pirítjuk, kb. 5 perc alatt. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és az apróra vágott zellert, majd további 5 percig pirítjuk.

  3. Hús hozzáadása: Hozzáadjuk a darált marhahúst a serpenyőbe, és addig főzzük, amíg minden oldala barnára sül. Ez kb. 10 percet vesz igénybe. Közben ügyeljünk rá, hogy a hús ne álljon össze nagy darabokban.

  4. Szósz készítése: Amikor a hús megsült, hozzáadjuk a paradicsompürét és a darabolt paradicsomot. Ha használunk vörösbort, most adjuk hozzá. Ízesítjük szárított oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal. Ha a paradicsom túl savanyú, hozzáadhatunk egy teáskanál cukrot is. Lefedve lassú tűzön főzzük kb. 30-40 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

  5. Tej hozzáadása: A főzés vége felé hozzáadjuk a tejet vagy tejszínt, hogy a szósz selymesebb legyen. Jól elkeverjük és további 10 percig főzzük.

  6. Tészta főzése: Közben a spagetti tésztát sós, forró vízben az utasításoknak megfelelően al dente állagúra főzzük. Leszűrjük, de egy kevés főzővizet félreteszünk.

  7. Tálalás: A spagettit összekeverjük a bolognai szósszal, ha szükséges, egy kis főzővizet adhatunk hozzá, hogy krémesebb legyen. Tálaláskor friss petrezselyemmel és reszelt parmezán sajttal díszítjük.

Tippek és variációk:

  • Húsvariációk: A marhahús mellett használhatunk darált sertéshúst, pulykát vagy akár egy vegán változatot is.
  • Zöldségek: Ízlés szerint adhatunk hozzá más zöldségeket is, mint például gomba vagy paprika.
  • Fűszerek: Próbáljuk ki friss fűszerekkel, mint a friss bazsalikom és oregánó, amelyek intenzívebb ízt adnak az ételnek.

Befejezés

A bolognai spagetti tökéletes választás egy családi vacsorához vagy baráti összejövetelhez. Ez a recept nem csak ízletes, de viszonylag egyszerűen elkészíthető, így kezdő szakácsok számára is ideális. Élvezzük az olasz konyha varázsát és kényeztessük szeretteinket ezzel a klasszikus étellel! Buon appetito!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow