Sertéscsülök pékné módra
A magyar konyha gazdag és sokszínű, amely évszázadokon át őrizte és fejlesztette hagyományos receptjeit. Az egyik ilyen ikonikus étel a sertéscsülök pékné módra, amely nemcsak az ünnepi asztal dísze lehet, hanem a hétköznapok különlegessé tétele is. Ebben a cikkben bemutatjuk ennek a fogásnak az eredetét, elkészítési módját, valamint néhány hasznos tippet a tökéletes végeredmény eléréséhez.
A Sertéscsülök pékné módra története
A "pékné módra" kifejezés arra utal, hogy az ételt hagyományosan a pékségek kemencéiben sütötték meg, ahol a pékek feleségei (péknék) készítették elő a család számára. A sertéscsülök a disznó első vagy hátsó lábának alsó részéből származik, és gazdag ízét a lassú sütésnek és a zöldségeknek köszönheti.
Hozzávalók
- 2 db sertéscsülök
- 1 kg burgonya
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 zeller
- 2 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál pirospaprika
- Só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál köménymag
- 2 dl húsleves alaplé
- Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítési mód
-
Előkészítés:
- A sertéscsülköt alaposan megmossuk és megtisztítjuk. Sóval és borssal bedörzsöljük, majd félretesszük pihenni.
-
Zöldségek előkészítése:
- A burgonyát meghámozzuk és karikákra vágjuk. A vöröshagymát szintén karikákra vágjuk, a fokhagymagerezdeket pedig összezúzzuk. A sárgarépát és a fehérrépát hasábokra, a zellert pedig apró kockákra vágjuk.
-
Sütés előkészítése:
- Egy nagy tepsiben felolvasztjuk a sertészsírt, majd ráhelyezzük a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a pirospaprikával. Alaposan összeforgatjuk, hogy a zöldségek minden oldalról bevonódjanak a fűszerekkel.
-
Csülök sütése:
- A fűszeres zöldségekre helyezzük a sertéscsülköt, majd megszórjuk a köménymaggal. Aláöntjük a húsleves alaplét, és alufóliával szorosan lefedjük a tepsit.
-
Sütés:
- Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 2,5-3 órán keresztül sütjük. Az utolsó fél órában eltávolítjuk az alufóliát, hogy a csülök és a zöldségek szép pirosra süljenek.
-
Tálalás:
- A megsült sertéscsülköt felszeleteljük, és a zöldségekkel együtt tálaljuk. Friss petrezselyemmel díszítjük, és forrón kínáljuk.
Tippek a tökéletes Sertéscsülök pékné módra elkészítéséhez
- Hús kiválasztása: A legjobb minőségű csülköt válasszuk, lehetőleg frisset és hazai termelőtől.
- Fűszerezés: A köménymag és a pirospaprika elengedhetetlen az autentikus íz eléréséhez. Ne spóroljunk a fűszerekkel!
- Sütési idő: A lassú és hosszú sütés garantálja a hús puhaságát és ízletességét. Ne kapkodjunk, hagyjunk időt a csülöknek, hogy tökéletesre süljön.
A sertéscsülök pékné módra egy valódi klasszikus, amely minden alkalommal elvarázsolja a családot és a vendégeket. Próbálja ki Ön is ezt a hagyományos receptet, és élvezze a magyar konyha egyik gyöngyszemét!
Mi a reakciód?