Rántott karfiol
A rántott karfiol egy igazán közkedvelt étel Magyarországon. Ez a ropogós, ízletes fogás tökéletes választás lehet ebédre vagy vacsorára, és akár egy vegetáriánus étkezés főszereplője is lehet. Lássuk, hogyan készíthetjük el ezt a klasszikus finomságot lépésről lépésre.
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű karfiol
- 2 tojás
- 100 g liszt
- 100 g zsemlemorzsa
- Só és bors ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
-
Előkészítés: Kezdjük a karfiollal. Távolítsuk el a leveleket, majd osszuk rózsákra. Mossuk meg alaposan, majd csepegtessük le.
-
Előfőzés: Egy nagy lábosban forraljunk fel vizet, majd enyhén sózzuk meg. Adjuk hozzá a karfiol rózsákat és főzzük őket 5-7 percig, amíg éppen megpuhulnak, de még roppanósak maradnak. Szűrjük le és hagyjuk kicsit hűlni.
-
Panírozás: Készítsük elő a panírozó állomásokat. Egy tálban verjük fel a tojásokat, egy másik tálba tegyük a lisztet, egy harmadikba pedig a zsemlemorzsát. Adjunk egy csipet sót és borsot mindegyikhez.
-
Panírozás menete: A karfiol rózsákat először forgassuk meg a lisztben, majd a felvert tojásban, végül pedig a zsemlemorzsában. Győződjünk meg róla, hogy minden oldala szépen be van vonva.
-
Sütés: Egy serpenyőben hevítsünk fel bőséges mennyiségű olajat. Amikor az olaj már kellően forró, süssük a panírozott karfiol rózsákat aranybarnára. Sütés közben forgassuk őket, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön. Miután elkészültek, helyezzük őket papírtörlőre, hogy az esetleges felesleges olajat felitassuk.
-
Tálalás: A rántott karfiolt frissen, melegen tálaljuk. Kiválóan illik hozzá egy kis tartármártás vagy fokhagymás tejföl, de akár egy friss saláta kíséretében is remekül megállja a helyét.
Tippek és variációk:
- Fűszerezés: A zsemlemorzsához keverhetünk különféle fűszereket is, mint például pirospaprika, fokhagymapor, vagy parmezán sajt, hogy még ízletesebb legyen a végeredmény.
- Gluténmentes változat: Ha gluténmentes verziót szeretnénk, használjunk gluténmentes lisztet és zsemlemorzsát.
- Légsütőben: Egészségesebb alternatívaként a karfiolt légsütőben is elkészíthetjük, így kevesebb olajat használva.
A rántott karfiol remek példája annak, hogyan lehet egy egyszerű zöldséget ínycsiklandóvá varázsolni. Próbáljuk ki ezt a receptet és élvezzük a ropogós, ízletes karfiol rózsák nyújtotta élményt!
Mi a reakciód?