Rakott karfiol

Rakott karfiol

A rakott karfiol egy igazi klasszikus a magyar konyhában, amely a családi asztalok kedvelt fogása. Egyszerűsége ellenére, a réteges elkészítési mód és a különböző ízek harmonikus kombinációja teszi különlegessé. Most bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt az ízletes és laktató ételt.

2024-07-02 12:15
 0

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej karfiol
  • 500 g darált hús (sertés vagy marha)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g rizs
  • 3 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • fűszerek (pirospaprika, majoránna, bazsalikom ízlés szerint)
  • zsemlemorzsa a tepsi szórásához

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Sütés: 30 perc
  • Teljes idő: 1 óra 20 perc

Elkészítési mód:

  1. Karfiol előkészítése: A karfiolt szedjük rózsáira, majd forrásban lévő sós vízben főzzük elő kb. 5 percig. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, mert sütés közben is tovább fog puhulni. Szűrjük le és tegyük félre.

  2. Rizs elkészítése: A rizst mossuk meg, majd főzzük készre. Szűrjük le és tegyük félre.

  3. Darált hús pirítása: Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a darált húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a fűszereket. Pirítsuk a húst, amíg szépen meg nem barnul.

  4. Tejfölös keverék elkészítése: Egy tálban keverjük össze a tejfölt, a tojásokat és a lisztet. Ízlés szerint sózzuk meg.

  5. Rétegezés: Egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsi aljára tegyünk egy réteg karfiolt. Erre jön a darált húsos keverék fele, majd a főtt rizs fele. Ismét egy réteg karfiol következik, majd a maradék darált hús, és végül a maradék rizs. A tetejére ismét karfiolt helyezünk.

  6. Tejfölös keverék eloszlatása: Az elkészített tejfölös keveréket öntsük rá a rakott karfiol tetejére, ügyelve arra, hogy mindenhová jusson belőle.

  7. Sütés: Az előmelegített sütőben, 180°C-on süssük kb. 30 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.

Tálalás:

A rakott karfiolt frissen, forrón tálaljuk. Savanyúsággal vagy friss salátával kínálva még ízletesebb.

Tippek és variációk:

  • A darált hús helyett használhatunk csirkehúst vagy akár vegetáriánus változatban gombát is.
  • A tejfölös keveréket gazdagíthatjuk reszelt sajttal.
  • Ízlés szerint adhatunk hozzá zöldségeket, például borsót vagy sárgarépát is.

A rakott karfiol nemcsak finom, de tápláló is, és könnyen a család kedvencévé válhat. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a magyar konyha egyik legkedveltebb fogását!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow